Sommervejret har meldt sin ankomst, og DMI spår, at denne uge kan blive den varmeste, vi får at se i år. Det vil traditionen tro få mange mennesker til de danske strande for at tage en dukkert i bølgen blå.
Men i forbindelse med det varme vejr er der også stor risiko for torden, og det får Anders Myrhøj, som er chef for drift og sekretariat i Trygfonden Kystlivredning, til at komme med en advarsel til de danske badegæster.
- Når det tordner, bør man ikke bade, siger han.
- Risikoen for, at et lyn slår ned i vandet, er ikke større end på land, men salte og mineraler gør vandet strømledende, og derfor er der større risiko for at blive ramt af et lyn, hvis man befinder sig i vandet.
Selvom tordenvejret ser ud til at være langt væk, så advarer Anders Myrhøj om, at man alligevel skal komme på land, da et lyn kan være dødeligt, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk.
Men det er ikke kun i vandet, man skal være forsigtig, når det kommer til lyn. Så Myrhøj har en række råd til, hvordan strandgæster skal forholde sig, hvis de opholder sig på stranden og bliver fanget i et tordenvejr.
- Hvis man er på stranden og ikke har mulighed for at søge indendørs eller har en bil, så gælder det om at gøre sin kropsoverflade så lille som mulig ved for eksempel at sætte sig på hug med hovedet mellem benene.
- Det er ikke en god idé at stille sig under et træ, da lynet som regel slår ned i genstande, der rager op i luften, siger Anders Myrhøj.
Det har i år været begrænset med gode badedage i Danmark, så René Højer, som er programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i Trygfonden, opfordrer danskerne til at nyde stranden, når der endelig er mulighed for det.
- Der er sikkert rigtig mange, der ikke har været ligeså meget i vandet denne sommer, som de havde håbet. Så det lune vejr kommer rigtig heldigt for de mange børnefamilier, hvor ferien slutter i den kommende weekend.
- Forhåbentlig får de en god afslutning på ferien med badeture, og jeg ved, at vores livreddere ser frem til, at der kommer flere mennesker på strandene, siger Højer.
/ritzau/