Advarer hundeejere: Det kan være giftigt

Mathias Nielsen

107 uger siden

|

05/12/2022
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et sødemiddel som blandt andet findes i tyggegummi, kan være livsfarligt for din hund. Dog er der forskel på, hvor meget en hund kan tåle af stoffet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når man går rundt på gader og stræder, er det ikke svært at finde tyggegummi liggende på jorden. Det kan være irriterende at få under skosålen, men får din hund fat i det, så kan det blive noget værre.

Det kan faktisk være livstruende. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi.

Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. 

”Xylitol er farligt for hunde, og selv i små mængder kan det give forgiftning. Tyggegummi, halspastiller og tandpasta er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol, og som bør holdes langt væk fra hundesnuder,” siger Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring og tilføjer:

”Store hunde kan tåle lidt mere end små. Men grundreglen er, at din hund aldrig bør indtage noget, der indeholder xylitol, og at produkter med xylitol bør opbevares i sikker afstand fra hunden.”

De mest almindelige symptomer på forgiftning med xylitol er træthed, opkast, rysten, stivhed og kramper. Xylitol absorberes hurtigt fra mave-tarm-kanalen og øger hundens insulin-niveau.

Den nøjagtige mekanisme er ikke kendt, men resultatet af det er lavt blodsukker. Faldet i blodsukker kommer normalt inden for 30 til 60 minutter.

Er effekten forsinket, vil den kunne ses i op til 12 timer. Nogle hunde udvikler endda leversvigt.

Der er ligesom med alt andet stor forskel fra hund til hund, hvilket især differentieres ud fra hundens vægt. I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget din hund kan tåle af xylitol:

Foto: Agria Dyreforsikring

Er uheldet ude, så kontakt straks dyrlægen. På klinikken vil man forhindre xylitol i at blive optaget i kroppen, hvilket sker ved en fremprovokering af opkast. Derefter behandles det lave blodsukker intravenøst med glukose.