Advarer hundeejere: De mange regnvejrsdage øger risikoen for denne dødelige sygdom hos din hund

Sarah S

70 uger siden

|

15/08/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Din hund kan i værste tilfælde dø af sygdommen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den danske sommer har budt på rekordmeget regn, og det øger nu risikoen for tilfælde af den smitsomme og farlige sygdom ’rottesyge’. Selvom sygdommen kun i sjældne tilfælde rammer mennesker og dyr, bør man være ekstra opmærksom i øjeblikket, da rottesyge i værste fald kan have dødelige konsekvenser, lyder anbefalingen fra chefdyrlæge. 

Det skriver AniCura i en pressemeddelelse.

Det er ikke uden grund, at de fleste herhjemme har måttet bruge paraplyen mere end solcremen i løbet af sommeren. Ifølge DMI har juli nemlig budt på knap 141 millimeter nedbør, hvilket gør sommermåneden til den vådeste juli i Danmark i mere end 90 år. De mange regnvejrsdage er ikke kun en hovedpine for solskinshungrende danskere, men også for danske hunde og kæledyrsejere. Risikoen for at blive smittet med ’rottesyge’, der både kan overføres til hunde og mennesker, stiger nemlig som følge af de våde sommerdage.

"Rottesyge udskilles via urin, som oftest stammer fra gnavere såsom mus og rotter, og derfor smitter sygdommen primært i de områder, hvor gnaverne lever som eksempelvis moser, søer og kloakker. I takt med, at mange kloakker bliver oversvømmet som følge af de mange regnbyger i Danmark, har både mennesker og hunde således større risiko for at blive smittet med sygdommen," siger chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital, Anders Jensen.

Rottesyge, der i fagtermer kaldes leptospirose, er blandt de mere sjældne sygdomme i Danmark, men det til trods bør man særligt på de regnvejrsfyldte dage holde et vågent øje med såvel hunde som mennesker, da rottesyge i værste fald kan have dødelige konsekvenser.

"Det kan være svært at vurdere, om hunden er smittet med rottesyge, da symptomerne har mange lighedstræk med andre sygdomme som typisk vil være opkast, diarre og feber. Selvom sygdommen kun i sjældne tilfælde kan være dødelig for hunde og mennesker, hvis ikke den behandles, bør man lige nu være ekstra opmærksom, når man færdes i fugtige eller våde områder, hvor der er stigende risiko for at komme i kontakt med sygdommen," lyder det desuden.

 
Det er ikke kun gnavere som mus og rotter, der er smittebærere af sygdommen. Også kæledyr og mennesker kan nemlig videreføre rottesyge til andre pattedyr, hvis de er blevet smittet med sygdommen. Ifølge Anders Jensen er der heldigvis flere forebyggende tiltag, man kan tage i brug:

"Den mest effektive måde at beskytte sin hund på, er gennem en årlig vaccination. Derudover er det en god idé at holde hunden væk fra fugtige eller våde områder – særligt hvis man har en oversvømmet kælder, således risikoen for at komme i kontakt med sygdommen bliver minimeret," lyder rådet fra dyrlægen, der understreger, at man bør kontakte sin dyrlæge med det samme, hvis har mistanke om tilfælde af rottesyge.

 Her er symptomerne på rottesyge hos hunde

  • Let træthed

  • Opkast

  • Diarré eller forstoppelse

  • Høj feber

  • Hunden er nedstemt

  • Hunden er tørstig

  • Hunden udskiller kun små mængder eller slet ingen urin

Kilde: AniCura Danmark.