9 ud af 10 danskere får for meget salt - mange af os dobbelt så meget som anbefalet. Det kan have store konsekvenser for helbredet og koster sundhedssystemet milliarder, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Hvis du tænker, at du ikke er særlig rundhåndet med saltbøssen og derfor går fri, så tager du muligvis fejl.
Det er nemlig langt fra kun det salt, du selv drysser i gryderetten, der udgør en risiko.
Læs også: 6 fødevarer der kan være farlige for dig
- Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Else Molander.
Et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme.
Vi kan forvente 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk, hvis vi skærer 3 gram af vores saltforbrug – med en årlig besparelse for sundhedsvæsenet på 1-2 milliarder kroner til følge, viser beregninger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: