Det er utrolig tilfredsstillende, når nogen liker din lækre kage, din lækre unge og din lækre ferie.
Men det er altså ikke altid, at det skal taget helt bogstaveligt, når nogen ’synes godt om’ din Facebook-status.
Nogle gange får du et like, fordi dit billede simpelthen er for grimt. Andre gange, fordi din ven er rasende på dig. Og så er der også de akavede situationer, hvor din vens klikfinger tilsyneladende har levet sit eget liv.
Læs også: Du bliver høj af at få likes
Vi har her samlet 8 eksempler på likes, der ikke nødvendigvis er udtryk for umiddelbart begejstring:
1.Det obligatoriske like
Der er ting, man bare bliver nødt til at like. Like for guds skyld billedet af din venindes nyfødte baby - også selvom den er grim, og selvom du ved, at den kommer til at betyde, at jeres forhold aldrig bliver det samme. Det samme gælder for hundehvalpe, ægteskaber, nyt job og ny lejlighed. Det skal bare gøres.
2. Det pligtfulde like
“Så fik man lige sat en vask over. Nu skal der hygges på terrassen med et godt glas vin. Skønt!” Det er ikke en status, du egentlig gider like. Men det er din mors. Og så bliver du nok nødt til det, hvis du vil inviteres med på den terrasse en anden gang.
Like også din venindes selfie. Hun er som altid gudesmuk, men nu har du bare set og liket det samme ansigt fra den samme vinkel med det samme filter 60 gange denne uge. Ligemeget. Bare like igen.
3. Sympati-liket
I samme boldgade finder vi dette etisk uforsvarlige like. Når venindens selfie er helt ved siden af, eller vennen stolt fremviser en yderst tvivlsom score-middag ’til hyggeaften med damen’, kan du være god og smide et like, hvis der ikke er kommet nogen den seneste tid.
At ingen synes godt om dit opslag er det samme som, at alle synes dårligt om det. Næsten. Sådan kan det i hvert fald føles, og det fortjener ingen.
4. Lad os nu slutte den her samtale-like / Styr dig-liket
Engang havde man lange private samtaler på hinandens vægge. Den tid er slut, og nu tager man den i chatten. Der er dog stadig nogen, som insisterer på at starte samtaler i kommentarfeltet. Lad være med at hoppe med på den galej. Smid et like istedet for en kommentar. Det er det internationale symbol for ‘Den her samtale er slut’.
Læs også: Ny undersøgelse: Vi gider ikke se selfies på Facebook
5. Det passivt aggressive like
Når din ven ikke kunne hjælpe dig med at flytte, fordi arbejdsopgaverne simpelthen havde hobet sig op, skal han selvfølgelig have et like, når han tjekker ind på den lokale bodega.
Hvorfor fortælle ham, at du er skuffet over, at han heller ville drikke øl end hjælpe dig - og lyve om det - når du istedet kan give ham dårlig samvittighed med et symbolsk like? Du ved, hvad han laver. Og nu ved han, at du ved det.
6. Nooooooo-liket
Dette like har fået navn efter følelsen, du sidder med, når du opdager det. Det ærgerlige like opstår, når du scroller Facebook igennem og ved et uheld kommer til at klikke på ‘like’. Særligt pinligt og afslørende er det, når liket går til et billede, som er flere år gammel. Det faldt du jo ikke bare lige over på din News Feed, vel?
7. Se mig-liket
Modsat de andre likes på listen, smides dette like hundrede procent for din egen skyld.
Med dette like kan du fremstå helt vildt klog og dannet ved f.eks. at like en lang artikel med svære ord og skarpe holdninger eller en politikers populære opslag. Du behøver hverken læse eller forstå. Bare like.
Du kan også like bands og bøger, som du aldrig har hørt om, men som din enormt trendy ven med fingeren på pulsen synes godt om.
8. Det taktiske like
Det taktiske like går også under navnet ‘score-liket eller ‘stalker-liket’. Det går ganske enkelt ud på at få nogen til at opdage dig eller like dig tilbage.
Det kan virke offensivt at bruge prikke-funktionen på ham den søde, du mødte i weekenden. Like istedet hans profilbillede. Du er bare én i mængden - men han skal nok lægge mærke til det.
Hvis fraværet af likes på dit profilbillede er pinligt påfaldende, kan du også bare like løs på dine venners billeder. Så skal der nok komme lidt tilbage.
Følg Dagens Grin for flere lignende artikler: