5 sparetips til at rydde ud i det ligegyldige lort – og leve lidt rigere

Hanne Vinther Mikkelsen

9 år siden

|

14/05/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Læg mærke til alt det ligegyldige, du køber. Hvis du samtidig lærer det gammeldags begreb ”nøjsom”, er du sikker på et rigere liv.

Tag et kritisk kig på din kontooversigt. Det er sikkert skræmmende læsning. For vi fortrænger mange af de faste, månedlige udgifter. Men faktisk er det et sted, hvor du kan spare masser af penge.

For eksempel på forsikringer, fitness-abonnementet, fast levering af glittede magasiner eller den store fjernsynspakke. Måske afslører din konto også, at du køber alt for meget tøj og tingel-tangel.

Mange af os har også svært ved at styre impulskøbene i supermarkedet. Vi må bare eje noget nuttet nips fra spotvare-hylden. Som et blomstret vattæppe eller en Buddha-figur. Og selvfølgelig slæber du de overflødige ting hjem i dyre plasticposer.

Læs også: Tag testen: Hvor skarp er du på privatøkonomi?

Fra bevidstløs til bevidst
Den bevidstløse måde at bruge sine penge på, har forfatter og spareekspert Trine Baadsgaard et ret rammende udtryk for: LiLo – ligegyldigt lort!

Hun har skrevet bogen “Nøjsom – hundredvis af veje til bæredygtighed og luft i budgettet”” Det lyder småkedeligt og rimer på savn. Men det er stik modsat.

Du vil få råd til alt det sjove i stedet. For når du luger ud i det ligegyldige lort, vil det lune med op mod totusinde kroner i budgettet om måneden. Det handler om god, gammeldags snusfornuft.

At være nøjsom er ikke det samme som nærig. Du skal bare lære, at prioritere dine penge. Bogen bugner af kontante råd, som kommer rundt i alle kroge af hverdagen.

Læs også: Analyse: Hver tredje dansker over 64 år er millionær

Her får du fem gode spareråd fra Trine Baadsgaard:

1. Tjek dine faste, månedlige udgifter. Kan du forhandle dig til billigere forsikringer, bedre banklån, opsige dyre abonnementer på ugeblade, fitness, fjernsyn, fastnet-telefon? Der er ofte mange tusinde kroner sparet årligt.

2. Spar på transporten. Har du en gammel benzinsluger, kan du spare penge på brændstof, vægtafgift osv. ved at skifte til en lille, økonomisk bil. Overvej også samkørsel, hvor du splejser til udgiften med andre.

3. Støvsug besøg i supermarkeder for impulskøb – som brugskunst, slik, chokoladekiks osv. Det kan spare dig for op mod 20 procent på husholdningsbudgettet. Brug en shopper-taske i stedet for plasticposer. Det giver en besparelse på 1000 kroner årligt.

4. Planlæg indkøb og madlavning. Undgå at kassere for meget mad ud. En gennemsnitlig familie smider årligt mad for cirka 10.000 kroner i skraldespanden. Planlæg nøje dine indkøb til hele ugen, og brug rester til en ny ret dagen efter.

5. Drop den dyre købekaffe. Hvis du er én af dem, der altid køber en kop på en kaffebar, kan det koster op mod 11.000 kroner årligt. Bryg din egen kaffe hjemmefra, og tag et termokrus med på farten.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: