Det bliver begået graverende fejl, når det i en analyse konkluderes, at ledigheden blandt de ufaglærte er faldet markant.
Det mener cheføkonom Frederik Pedersen, 3F, som anfægter lighedstegnet mellem arbejdsløsheden og udviklingen i beskæftigelsen, som beregningerne bygger på.
Bag analysen står Dansk Arbejdsgiverforening, der har lavet beregningerne ud fra tal fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase Dream.
Men noget er helt galt.
- Det er forfejlet. Det, der sættes lighedstegn mellem, her, er arbejdsløshed og beskæftigelse, og der mangler simpelthen en dimension. Den har man fuldstændig overset, siger Frederik Pedersen.
Ifølge analysen skulle ledigheden være faldet for den svageste gruppe af ledige, nemlig de ufaglærte, der kun har en folkeskoleeksamen i bagagen.
Men DA overser fuldstændig, at udviklingen i arbejdsstyrken er den helt afgørende årsag til det fald, der ses i arbejdsløsheden for de ufaglærte, mener 3F.
Analysen er skæmmet af elementære økonomiske fejl, og det betyder simpelthen, at konklusionerne er vendt på hovedet, lyder skudsmålet.
- Man tager fuldstændig fejl. Når vi måler på beskæftigelsen over den periode, er den faktisk faldet for de ufaglærte. Når vi sammenligner med andre grupper, faglærte og videregående uddannelser, er deres beskæftigelse faktisk steget, siger Frederik Pedersen.
Ifølge DA har folk med videregående uddannelser oplevet det mindste fald i arbejdsløsheden, men ifølge 3F er det netop her, man oplever den største stigning.
/ritzau/