31. maj er 1000-kronesedlen ikke længere gyldig som betalingsmiddel - men indtil 2026 kan du stadig gøre dette

Kamille Isaksen

2 timer siden

|

05/02/2025
Nyheder
Foto: Sparekassen Kronjylland
Foto: Sparekassen Kronjylland
Udover 1.000-kronesedlen udgår den såkaldte 1997-serie med portrætter og kirkekunst.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

1.000-kronesedlen går som bekendt snart på pension – sammen med en række ældre pengesedler.

Det gør den helt præcist 31. maj i år, og efter den dato er 1.000-kronesedlen ikke længere gyldig som pengeseddel i Danmark.

”Danskerne har det seneste år derfor haft travlt med at komme af med landets største pengeseddel”, fortæller Jan Mågård, der er fagchef for betalingskort og selvbetjening i Sparekassen Kronjylland.

Sådan skriver Sparekassen Kronjylland.

Fortsat 5,2 mia. i omløb trods snart sidste udkald

Selvom der er markant færre kontanter i omløb end for et år siden, har Nationalbanken meldt ud, at der ved udgangen af januar i år fortsat var 5,2 milliarder kroner i omløb af de sedler, der udgår – både 1.000 kronesedler og ældre sedler.

Det får Jan Mågård til at komme med en opfordring:

”Det er nu, du bør undersøge, om du har nogle af de pengesedler, der udløber, til at ligge hjemme i skuffen. Snart mister de værdi, og det er derfor ved at være sidste udkald, hvis du skal af med 1.000-kronesedlerne sammen med de egern, firben, sommerfugle og portrætter, der pryder nogle af de gamle sedler, der udgår. Medmindre du altså ønsker at gemme dem, efter at de har mistet værdi som betalingsmiddel”, fortæller fagchefen fra Sparekassen Kronjylland.

Disse sedler udgår

Udover 1.000-kronesedlen udgår den såkaldte 1997-serie med portrætter og kirkekunst.

Det er fx sedlerne med atomfysiker Niels Bohr, komponist Karl Nielsen og forfatter Karen Blixen.

Men også 1972-serien med portrætter og dyr – altså den med egern, firben og sommerfugle.

Og 1952-serien med portrætter og landskaber og ombytningsserien helt tilbage fra 1944, der blandt andet indeholder ”plovmanden”, der i folkemunde er blevet synonym med 500 kroner.      

Sådan kommer du af med sedler

Du kan både aflevere pengesedler i din bank og på Nationalbankens tre indleveringssteder i Aarhus, Odense og København, som har været åbne siden december.

”Faktisk har Nationalbanken åbnet en lille kattelem, der betyder, at du kan aflevere pengesedler også efter, at sedlerne ikke længere er gyldige som betalingsmiddel. Det kan du dog kun på de tre specifikke indleveringssteder og frem til og med 31. maj 2026. Når du afleverer pengene et af disse steder, skal du medbringe billed-ID og en særlig indleveringsseddel”, oplyser Jan Mågård.

Du kan læse mere om den forlængede indleveringsmulighed på FOREX Valutas hjemmeside.     

Danskerne får nye 50-, 100-, 200- og 500- kronesedler i 2028-29. Den nye seddelserie vil være produceret med de nyeste teknologier, der for eksempel forhindrer forfalskninger.