102-årige Verny har ét sidste ønske - men det vil kommunen ikke opfylde

Sol Stoffregen

456 uger siden

|

03/03/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Familien til 102-årige Verny Arbøl er rasende over, at deres mor, mormor og oldemor ikke længere må komme eller bo på det plejehjem, der giver den gamle dame livsværdi og glæde. Det skriver Lokalavisen.

Hver dag i de sidste ni år er den svagtseende Verny, der bor i Gentofte i Nordsjælland, kommet som dagsgæst på plejehjemmet Solgaven i Farum. Her har hun nydt at lave aktiviteter såsom at væve med hjælp fra personalet og synge sange, når personalet spillede guitar.

Men et fald ved sin villa, som hun deler med sit barnebarn, på Ordrupvej i Gentofte, satte en stopper for fornøjelserne på Solgaven. Verny kunne nemlig ikke længere bo hjemme og endte for nylig med at blive visiteret af Gentofte Kommune til plejehjemmet Holmegårdsparken uden mulighed for at være dagsgæst på Solgaven på trods af, det er hendes store ønske at vende tilbage til trygheden og de velkendte stemmer. Verny må heller ikke bo på Solgaven.

Læs også: Datter filmer sin 94-årige mor, mens hun bliver passet af plejer: Det hun ser, efterlader hende i tårer

Kommunens afslag forstår Vernys familie ikke, for Solgaven er netop et tilbud efter Servicelovens paragraf 108, hvor borgere med en betydelig og varig nedsat funktionsevne kan få tilbuddet om at bo/besøge af Gentofte Kommune.

- Kommunens argumenter er, at min 102 år gamle, stærkt svagtseende mormor sagtens kan danne sig et nyt netværk i Holmegårdsparken, men samtidig siger de, at hun er så svækket, at hun ikke kan profitere af aktiviteterne på Solgaven. Hvilket jeg er dybt uenig i, siger Vernys barnebarn, Signe Ottesen Ørskov, som indtil sidste efterår boede sammen med sin mormor.

Familien har anket afgørelsen, men det kan tage op til syv måneder - en tidshorisont som Verny måske ikke overlever, da hun er en moden dame med diverse skavanker.

Læs også: Når du har læst dette, smider du aldrig dine avokadosten ud igen

Gentofte Kommunes kommunaldirektør, Frank E. Andersen, der pt også fungerer som socialdirektør vil ikke kommentere på en personsag, men har skrevet følgende til avisen Villabyerne.

- Mange beboere på vores almindelige plejehjem er svagtseende, og medarbejderne har naturligvis viden om, hvordan man bedst hjælper og stimulerer også svagtseende og synshandicappede. Hvis man skal have et specialiseret botilbud, skal man have et behov, der ligger ud over det, vores almindelige plejehjem kan indfri og en fysik, der gør det muligt at få glæde af disse tilbud, skriver Frank E. Andersen og tilføjer, at der også er økonomi i betragtningerne:

- Det er naturligvis også vigtigt, at borgere, der kan være på et almindeligt plejehjem, ikke optager pladser på et specialiseret plejehjem. Der er stor forskel på udgifterne til et almindeligt plejehjem og til et specialiseret tilbud.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: