Sølvbryllup

webmaster

331 uger siden

|

25/08/2018
Sølvbryllup er en af livets store fester, og ligesom ved brylluppet hører der et hav af traditioner til, når man har været gift i et kvart århundrede.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Med skilsmisseraterne i dagens Danmark er der ikke så mange par som for bare 40 år siden, der når at fejre deres 25 års bryllupsdag. Og det giver om muligt endnu mere grund til at holde nogle at de traditioner, der er forbundet med denne festlige lejlighed, i live.

Sølvbryllup

Mens kobberbrylluppet, der oftest kun omfatter parret selv, hvis det overhovedet fejres, for længst har mistet sin status hos mange par, så står sølvbryllup fortsat som noget særligt hos mange.

Det er en milepæl som står som noget fast og håndgribeligt i en meget foranderlig verden.

Det giver anledning til at samle familie og venner til et tilbageblik på de mange ting som parret har opnået, gennemgået og overlevet sammen.

Traditionen er kommet til Danmark fra Holland i 1800-tallet via Tyskland, og borgerskabet var de første til at tage den nye tradition til sig.

Men om de yngre generationer vil fortsætte med at fejre dagen på traditionel vis, er højst usandsynligt.

I lighed med brylluppet er der traditionelt set tale om en heldagsfest for mange af deltagerne – ikke mindst sølvbrudeparret - men da det at bygge æresport og stille med morgenmad til over 50 mennesker på en hverdag passer dårligt ind i de flestes dagligdag, er den tradition så småt ved at uddø.

Festen består dog for manges vedkommende, medmindre den udskiftes med en rejse evt. sammen med den nærmeste familie.

Traditioner dagen inden

Dagen inden og på morgen for selve dagen, er lidt af et mærkeligt skuespil for sølvbrudeparret.

De skal lade som ingenting, mens venner og familie vælter rundt foran hoveddøren i et virvar af granguirlander og store pæle for at skabe en æresport til overraskelse for parret.

Det er velset, hvis de har stillet lidt øl og sodavand eller kaffe og te ud til det arbejdende folk, selvom de fortsat skal lade som om, at de ikke rigtig ved, at de er der. En ret kunstig situation for langt de fleste.

Men omvendt har sølvbrudeparret sikkert nok at gøre med at rette an til at kunne skyde festdagen i gang fra tidlig morgen den efterfølgende dag, når det vrimler med folk, der skal bespises fra morgenstunden.

Traditioner om morgenen

Skal dagen fejres på traditionel vis, kan sølvbrudeparret godt forberede sig på at stå rigtig tidligt op til morgensang og musikanter, når familie og venner ”tager dem på sengen”.

Men da der forventes morgenbord med morgenbrød og alt det tilhørende, er sandsynligheden for at de allerede har været oppe et stykke tid stor.

Der er typisk 3 sange som de fremmødte synger for sølvbrudeparret, der står placeret under æresporten.  

”I østen stiger solen op" 

 ”Det er så yndigt at følges ad" 

”Katinka, Katinka luk vinduet op"

Den sidstnævnte synges dog ikke alle steder.

Efter sangen inviteres de fremmødte inden for til morgenmad.

Da et sølvbryllup stort set altid finder sted på en hverdag, skal mange af gæsterne normalt afsted på arbejde, men der forventes at være åbent hus indtil frokosttid.

Sølvbrudeparret får så lige et par timers fred til at få ryddet op samt til eventuelt at få gjort sig klar til festen om aften, hvis den holdes på selve dagen.   

Det gør den sjældent, da det er upraktisk på en hverdag for de fleste, så de fleste vælger at holde festen i weekenden op til sølvbrylluppet eller i weekenden efter at der har været sølvbryllup.

Traditioner ved sølvbryllup om aftenen

Modsat brylluppet kalder en sølvbryllupsfest ikke på særlig beklædning for parret det omhandler. De kan blot nøjes med festlig påklædning.

Til gengæld er bordplanen som ved bryllupper.

Parret sidder sammen og den nærmeste familie er placeret omkring dem. Bruden sidder til højre for gommen, og de så flankeret af deres eventuelle børn med de ældste først. Parrets forældre sidder med ved højbordet. 

Der hører ofte mange taler og evt. nogle festsange med til et sølvbryllup, og derfor er der som regel en ’Toastmaster’ til at holde styr på aftens festivitas, men modsat brylluppet er der ikke regler for, hvem der skal tale først. 

Det er dog mest naturligt at gommen, bruden eller et af børnene lægger ud.

Det er en uskik at holde tale, mens der serveres og under den varme hovedret.

Middagen afsluttes med kaffe, og så skal der danses traditionel brudevals, hvor gæsterne klapper og rykker tættere og tættere sammen omkring parret til at de ikke længere kan danse og afslutter seancen med et kys.

Festen afsluttes med natmad.

Hvis du vil vide mere om bryllupsdage, finder du her en oversigt over de forskellige bryllupsdage som beskriver, hvor mange år ægteskabet skal have bestået, for at man kan fejre dem.