Midlertidigt pas

webmaster

280 uger siden

|

13/09/2019
Indland
Midlertidigt pas
Sådan får du et midlertidigt pas eller nødpas.
Når uheldet er ude og passet er væk eller udløbet, kan du få udstedt et midlertidigt pas eller et såkaldt nødpas. Læs om reglerne og se, hvordan du gør.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et midlertidigt pas kaldes også for et nødpas, og det kan være det, der redder ferien, når du af en eller anden grund ikke har de 10-15 dage, som det ellers tager at få lavet et almindeligt pas.

Det er den sidste mulighed, men der er faktisk en anden, som mange ikke tænker over ofte kan lade sig gøre og er lidt nemmere at have med at gøre.

Forlæng dit pas

Et udløbet pas kan godt forlænges, hvis du ikke kan nå at få fat på et nyt. Men KUN en gang, og KUN, hvis det er under tre måneder siden, at det er udløbet.

Og forlængelsen gælder kun i forbindelse med den rejse, som du skal ud på. Til gengæld gælder fornyelsen helt op til et år, så du har god tid til at få dit nye pas på plads, selv hvis din rejse er af længerevarende karakter.

Du kan også bede om at få lavet en hastebehandling af dit nye pas, men det forudsætter dels, at du har mulighed for at vente de fire dage som hasteleveringen tager, og du skal have fat i Borgerservice for at sikre, at de ved, at det skal hastebehandles.

Ellers er der kun et midlertidigt pas tilbage som sidste udvej.

Midlertidigt pas

Du kan få et midlertidigt pas, hvis du er i en situation, hvor du har:

  • Mistet dit pas
  • Hvis det er mere end tre måneder siden, at passet er udløbet
  • Glemt dit pas og ikke komme til at hente det før afrejse

Det er både muligt at få udstedt det midlertidige pas hos Borgerservice og hos politiet i lufthavnen. Står du i udlandet, er du nødt til at henvende dig til den danske ambassade eller konsulat i det pågældende land, for at få udstedt et midlertidigt pas.

Så lang tid tager det at få et midlertidigt pas

Et nødpas kan udstedes med det samme på hos alle Borgerservice- enheder landet over. Politiet i lufthavne og ved grænseovergange kan også lave det i de fleste tilfælde, men her skal du påregne, at det i værste fald kan tage helt op il en time. 

Så meget koster det et nødpas

Prisen for et nødpas er den samme, som det koster at få udstedt et almindeligt pas, så hvis du på nogen måde kan vente på at få et nyt pas, er det en god idé, da det for personer mellem 18 og 64 år koster 627 kr.

For pas til børn op til 11 år koster det 115 kr., og for børn mellem 12 og 17 år koster det 142 kr.

Personer der er fyldt 65 år, slipper med 377 kr. for et midlertidigt pas.

Hvor gælder et midlertidigt pas?

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle lande, der godkender et midlertidigt pas. Det vil sige, at du bliver afvist ved grænsen eller i lufthavnen og bliver sendt hjem, hvis du er nået så langt.

Et af de lande, hvor nødpasset ikke kan bruges er USA. Tjek altid Udenrigsministeriets hjemmeside for, hvad det enkelte land har af regler på dette område. Der ligger en liste derinde.

I princippet behøver du ikke at medbringe dit pas i Norden, men det er en god idé at gøre det – specielt hvis du har en anden hudfarve end hvid. 

Uanset om du rejser i Sverige, Norge, Finland eller til Island skal du stadig kunne identificere dig og kunne fremvise anden form for gyldig billedlegitimation og det er ikke kun ved grænseovergange. Mange hoteller beder også om billedlegitimation. 

Uden for Norden, skal du altid have dit pas med dig – også selvom der ikke er paskontrol, som for eksempel i de lande, der er med i Shengen-samarbejdet.

Det skal du bruge for at få et nødpas

Når du skal have lavet et midlertidigt pas, skal du medbringe de samme dokumenter, som ved bestilling af et nyt:

  • Dit pas (det nyeste)
  • En original dåbs- eller navneattest, såfremt du ikke allerede har et pas (fødselsattest, hvis du søger det til et unavngivet barn)
  • Sygesikringsbevis medmindre dit personnummer fremgår af attest eller af billedlegitimation, såsom kørekort eller pas. 
  • Et foto, der opfylder kravene til billede, medmindre du kan få taget pasfotoet hos Borgerservice eller der hvor du ansøger om passet. Er passet til at barn, skal barnet selv være med på fotoet.