Mange af os køber frisk brød flere gange ugentligt, ja endda ofte dagligt. Men på samme tid smider vi tonsvis af tørt og muggent brød ud. Det er både dårligt for vores økonomi og for klimaet.
Med udsvinget i sommertemperaturerne kan det særligt være vanskeligt at vide, hvordan brødet skal opbevares, hvis vi gerne vil have mest muligt ud af det.
Fødevaresikkerhedseksperten Sarah Taylor har dog heldigvis en række råd til, hvordan du skal opbevare dit brød, så det holder sig friskere i længere tid.
Det skriver Daily Record.
Skiveskåret brød forhindrer mug
”Muggent brød er generelt bedst at smide ud, da det sandsynligvis vil have spredt sig meget længere gennem brødet, end det faktisk er synligt,” fortæller eksperten.
Af samme grund anbefaler hun derfor at købe skiveskåret brød: ”Det er en god og billig måde at holde sit brød friskt i længere tid på, da mug tager længere tid om at sprede sig i brødet”.
Hjemmebag eller supermarkedsbrød?
Ifølge eksperten holder "et typisk supermarkedsbrød” ikke mere end en uge, før det bliver tørt eller muggent.
Men det har alligevel længere levetid end dit hjemmebag. Så selvom dit eget friskbagte brød måske er billigere at lave selv, så holder det ikke lige så længe som supermarkedets alternativer, hvilket i længden kan gøre hjemmebag til et dyrere og dårligere alternativ.
Emballagen er afgørende
"For at holde dit brød frisk i længere tid, er det bedst at holde det tildækket,” fortsætter fødevareeksperten.
Der er dog frit valg af opbevaringsemballage, så længe det er tørt og køligt:
”Uanset om du har en dedikeret brødbeholder eller brødpose, eller om du opbevarer brødet i dens originale emballage, bør du opbevare brødet et køligt og tørt sted”.
Særligt i varmen bør du undgå, at brødet kommer til at ”svede”, da der så dannes fugt i emballagen, og så ser du hurtigere de karakteristiske mugpletter vokse frem.
"Fugtige omgivelser er de perfekte betingelser for at få mug til at udvikles og sprede sig hurtigere, end det normalt ville. Undgå det ved at holde brødet så tørt som muligt."
Fryser frem for køleskab
Du bør dog undgå at opbevare brødet i dit køleskab, da det let ødelægger brødets smag og tekstur. Men hvis du ikke når igennem et helt brød inden for nogle dage, anbefaler eksperten i stedet, at du fryser det.
På den måde holder sig brødet spiseligt længere, og det frosne brød bliver hurtigt lækkert igen efter en tur på brødristeren, fortæller fødevareeksperten.