Det er som regel let både at forebygge og behandle luft i maven.
Alle kender til følelsen af oppustethed, der udmønter sig bøvsen eller tarmluft. Sommetider kan luft i maven ledsages af ubehag og /eller smerter.
Derfor får du luft i maven
Mavetarmkanalen rummer naturligt en vis mængde luft. Ikke mindst fordi de bakterier der forekommer naturligt i tyktarmen - også kaldet tarmfloraen – danner gasser, når de nedbryder de kulhydrater, der ikke kunne optages i tyndtarmen ved forgæring. Tyndtarmen kan bl.a. have det svært med nogle typer plantefibre i grøntsager.
Dertil kommer, at der også sluges luft, når der drikkes og spises.
De alt overskyggende grunde til øget luft i maven skal findes i kosten eller i forbrug af medicin.
Nogle af synderne er:
- Drikke med kulsyre som sodavand og øl.
- Nogle typer frugt og grøntsager.
- Nogle typer af antibiotika kan forårsage luft i marvetarmkanalen.
- Ved fødevarer intolerans over gluten eller laktose, kan der også opstå luftgener i maven.
- For få fibre kan give forstoppelse og hindre luftafgangen, hvilket øger følelsen af oppustethed. Det er også tit det der sker ved irritabel tyktarm (IBS).
Følelsen af oppustethed betyder altså ikke nødvendigvis øget gasproduktion, men kan have årsag i en hæmmet transport af gassen og øget følsomhed i tarmen.
Sådan undgår du luft i maven
Ved nogle af de fødevarer, der kan foranledige luft i maven, kan man mindske problemet ved at behandle fødevaren korrekt.
Det gælder for eksempel bønner som eksempelvis pintobønner og kidneybønner og andre typer bønner der anvendes ofte i eksempelvis mexicansk og spansk madlavning.
De fleste ved at de tørrede bønner skal udblødes i vand i timevis inden, men det er langt fra alle der ved, at vandet bør skiftes adskillige gange under processen, for at eliminere problemet mest muligt.
Og så er der andre fødevarer som løg og kål, hvor der ikke er helt så meget at gøre ved det, men føler man sig meget generet, kan man enten skære ned eller helt undgå fødevarer som synes at skabe ubehag.
Det kan også være en god idé at gå uden om tyggegummi, da det bidrager til, at man får slugt en masse luft og at sørge for at indtage sine måltider i et langsomt og roligt tempo, hvor det bliver tygget godt igennem.
Generelt er sukker og sødestoffer også problematiske i forhold til maven og fordøjelsen, og så kan det være en god idé at se på de mængder af rødt kød, som du spiser. Ikke alle er lige gode til at fordøje det.
Opdager du, at du din krop begynder at reagerer anderledes på fødevarer, end den tidligere har gjort, er det altid en god idé at undlade dem for en periode og så introducere dem igen, og se om det fortsat er et problem.
Drejer det sig om mange typer af madvarer, kan der være mere alvorlige problemer på vej med tarmen, og du bør opsøge din læge og se om der skal stilles en diagnose.
Fem fødevarer der modvirker luft i maven
Uanset om luften er forårsaget af mad eller medicin, kan denne liste her hjælpe med at modvirke problemet.
- Fennikelfrø
- Kamillete
- Kombucha
- Pebermynte
- Papaya
Fennikelfrø
Tyg de hele frø efter maden eller bryg en te på dem med kogende vand.
Kamillete
Kamillete er særdeles effektivt i denne sammenhæng og giver hurtig lindring mod oppustethed. Og så er det også god for mange andre ting i kroppen.
Kombucha
Fermenterede ting er godt for tarmene og denne fermenterede drik, kan også hjælpe.
Pebermynte
Pebermynten er et godt gammel trick, der ligesom kamillen virker beroligende på maven og gør dig mindre oppustet, men den skal altså indtages som te og ikke i form af chokolade og slik for at give den ønskede virkning.
Papaya
I papayaen findes enzymer, der minder om kroppens egne og hjælper mod forstoppelse og oppustethed.
Prøv dig frem og find din ”yndlingskur” mod luft i maven. Der er også lægemidler på markedet, men det er billigere at benytte disse råd.
Hvornår skal du søge læge?
Hvis luft i maven ledsages af symptomer som feber, kraftige smerter, opkastning, blod i afføringen skal du kontakte lægen.
Eksempelvis kan oppustethed med meget kraftige smerter og opkastning være tegn på sådan noget som galdesten.