Har du lagt mærke til, at kulden gør dig til stamkunde på badeværelset? Du er ikke alene.
Når vinterkulden bider sig fast, sker der noget i kroppen, der får dig til at tisse meget mere, og det er ikke bare tilfældigt.
Det skriver livsstilssitet Chip.
Kroppen er designet til at beskytte sig mod ekstreme forhold, og kulden udløser en særlig forsvarsmekanisme. Det handler om at holde de vitale organer varme og blodtrykket i balance – og blæren spiller en nøglerolle i det spil.
Et indre trick for at holde varmen
Når temperaturen udenfor dykker, forsøger kroppen at bevare sin varme ved at stramme blodkarrene i de yderste dele af kroppen, som hænder og fødder.
Denne proces, kendt som perifer vasokonstriktion, gør, at blodet trækker sig ind mod kroppens kerne.
Men når blodkarrene snøres sammen, stiger blodtrykket. For at få presset lettet, sender nyrerne overskydende væske direkte til blæren.
Resultatet? Du stormer mod toilettet flere gange om dagen – velkommen til vinterens evige tissetrang.
Sveden holder pause
I de varme sommermåneder regulerer kroppen temperaturen ved at sende væske ud gennem sveden. Men når kulden tager over, bliver svedproduktionen reduceret kraftigt.
Det betyder, at væsken, som ellers ville være forsvundet gennem porerne, nu skal håndteres af nyrerne. Blæren bliver altså din krops foretrukne afløb i vinterkulden.
Det er ren biologi og en genial mekanisme, selvom det kan være en smule irriterende at skulle afbryde hyggelige aftener med konstant tisseri.
Så næste gang du skutter dig i kulden og føler trang til endnu en tur på toilettet, kan du trøste dig med, at din krop bare prøver at passe godt på dig.