Læge gør stor opdagelse: Alment krydderi kan mindske kræftrisiko og sænke kolesteroltal

Nicolai H

1 dag siden

|

27/01/2025
Livsstil
Foto: Hari Kiran Chereddi/Shutterstock
Foto: Hari Kiran Chereddi/Shutterstock
En ny forkæmper mod cancer står formentlig allerede på din krydderihylde

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kigger du på din krydderihylde, er det måske ikke lige spidskommen, der får mest opmærksomhed. Men måske skulle den lille, brune frø få en opgradering i køkkenhierarkiet.

Spidskommen, der er en fast bestanddel i både asiatiske og mexicanske retter, kan nemlig meget mere end at give din mad smag – den kan måske også booste dit helbred.

En naturlig beskytter mod sygdom

Hemmeligheden bag spidskommen ligger i dens indhold af flavonoider, der fungerer som antioxidanter i kroppen. Antioxidanter har en vigtig rolle i at bekæmpe frie radikaler, som er skadelige molekyler, der kan forårsage sygdomme som kræft, hjerteproblemer og højt blodtryk.

Ifølge forskere fra WebMD er det denne evne til at beskytte cellerne, der gør spidskommen til en potentiel allieret i kampen mod kræft.

En undersøgelse fra "Frontiers in Oncology" i 2023 testede effekten af spidskommen-ekstrakter på knoglekræftceller og fandt overraskende resultater. Forskerne opdagede, at ekstrakterne hjalp de syge celler med at hele. De skrev i deres rapport, at "studiet viser, at spidskommen har et videnskabeligt grundlag som en ny metode til anticancerterapi".

Mere end bare kræftbekæmpelse

spidskommen har også vist sig at kunne gøre en forskel for kolesterolniveauerne i kroppen. Højt kolesterol, især den såkaldte "dårlige" LDL-type, kan føre til alvorlige sygdomme som hjerteanfald og slagtilfælde.

En undersøgelse offentliggjort i International Journal of Health Sciences testede spidskommen-ekstrakter på en gruppe deltagere, der skulle indtage tre til fem dråber dagligt i 45 dage. Resultatet? En markant reduktion i LDL-kolesterol.

En anden undersøgelse med fokus på overvægtige kvinder afslørede, at det at blande 3 gram spidskommen-pulver i yoghurt to gange om dagen i tre måneder gav en bemærkelsesværdig effekt: Lavere kolesterol og triglycerider samt en stigning i "godt" HDL-kolesterol.