Om vi vil det eller ej: den danske sommer er for længst forbi, og efterårets kolde vejr er blevet en del af dagligdagen.
Men hvordan holder man både varmen og budgettet i balance? Små justeringer i brugen af radiatorer kan gøre en overraskende stor forskel – både for indeklimaet og pengepungen.
Det afslører livsstilssitet Genialne.
Luft hurtigt – og tænk på termostaten
Når kulden bider udenfor, kan det være fristende at lade vinduerne forblive hermetisk lukkede. Men det kan føre til uventede problemer, som fugt og skimmelsvamp.
Løsningen? Kortvarig og intensiv udluftning. Åbn vinduerne på vid gab i et par minutter frem for små sprækker hele dagen. Frisk luft forbedrer indeklimaet uden at dræne varmen ud af væggene.
Samtidig bør radiatorerne slukkes, når du ikke er hjemme i længere tid. Det tager kun få sekunder at dreje termostaten ned til 0, men det kan føre til betydelige besparelser på varmeregningen.
Hvad betyder tallene på termostaten egentlig?
Har du nogensinde undret dig over tallene på din radiator? De har faktisk en vigtig funktion, der ofte overses.
Mange sætter instinktivt termostaten på højeste niveau i troen på, at det varmer hurtigere op, men sådan fungerer det ikke. Radiatoren vil blot fortsætte med at varme, indtil temperaturen i rummet rammer det pågældende niveau.
Indstiller du termostaten til 3, holder rummet en behagelig temperatur på 19-21 grader – passende for de fleste hjem. Skruer du derimod op på 5, svarer det til 28 grader, hvilket kan føles som en sauna midt i november og sandsynligvis vil føre til unødvendige varmetab gennem åbne vinduer.
Ved at forstå radiatorens funktioner og tilpasse opvarmningsstrategien kan du sikre både komfort og besparelser. En gennemtænkt brug af radiatorer gør det muligt at holde varmen i vinterens kulde uden at sætte økonomien på spil.
Og hvem vil ikke gerne have lidt ekstra penge til overs, når det er tid til at gå på julegaveindkøb?