Kender du følelsen af at smide tøjet i vaskemaskinen, trykke på det hurtige program og tænke, at du har fundet genvejen til renhed på rekordtid? Eller måske vil du lige have opvasken klaret i en fart med opvaskemaskinens lynprogram?
Det føles effektivt, ikke? Men før du begynder at klappe dig selv på skulderen for at være smart og hurtig, er der noget, du bør overveje: Hurtigt betyder ikke nødvendigvis smart.
Selvom de korte programmer kan virke som den perfekte løsning til en travl hverdag, er der en skjult ulempe, som de færreste tænker over.
Selvom det føles godt at være hurtigt færdig med vasken, betaler du en højere pris – i hvert fald når det gælder energiforbruget.
De korte vaskeprogrammer bruger nemlig mere energi end de lange programmer. Hvordan kan det lade sig gøre, tænker du måske? Forklaringen er simpel:
For at få arbejdet gjort på kortere tid, skal maskinen op i gear og bruge mere energi på at opvarme vandet hurtigt og få gang i alle de nødvendige processer i et hæsblæsende tempo.
Så selvom du måske sparer tid, brænder du mere energi af – og det kan hurtigt mærkes på elregningen.
Samtidig er der en miljømæssig faktor at overveje. Hvis du ønsker at være mere bæredygtig i hverdagen, kan det være værd at droppe de korte programmer og i stedet lade maskinen tage sig god tid.
De længere programmer er ofte designet til at være mere energieffektive, da de bruger længere tid på at opvarme vandet og gennemføre vaskeprocessen.
Så næste gang du står med valget mellem hurtigt eller grundigt, bør du måske genoverveje, hvad der egentlig er smartest i det lange løb. Det hurtige program kan være fristende, men det er ikke altid den bedste løsning for hverken pengepungen eller planeten.
Du kan selv se forklaringen i videoen her: