Det er altid lidt spændende, hvad der gemmer sig i køleskabet, når man har været på ferie. Hvilke fødevarer har overlevet højtiden?
Varer, der har fået mug på sig, skal smides ud, med en hæderlig undtagelse, men hvad med creme fraiche og yoghurt, der pludselig har fået en dam på toppen. Er det forløberen for skimmelsvamp?
Ifølge Peder Buskenes, pressekontakt i Tine, kan der nogle gange dannes et lag vand oven på syrnede produkter som creme fraiche og yoghurt. Dette "vandlag" er valle og består af vand, laktose (mælkesukker) og mineraler.
- Vandlaget på toppen opstår ved temperaturudsving eller i bevægelse under transport, men det er ikke farligt og kan sagtens røres ud i yoghurten eller creme fraiche igen, siger Buskenes til DinSide.
Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Informationskontoret for Mejeriprodukter uddyber: Valle er en væske, der blandt andet indeholder proteiner og mineraler, som du med fordel kan røre i igen.
- Et fun fact er, at når man rører vallen ud i yoghurt eller creme fraiche, bliver den straks tyndere, men hvis den får lov at stå lidt, vil produktet føles tykkere. Det samme fænomen kan opleves med nogle typer maling, siger Arnesen.
- Fænomenet kan også opstå i andre fødevarer, for eksempel visse typer marmelade, buddinger og grøde eller saucer. Der kan man se en væskeudledning, hvis den bliver stående. Inden for mejeriprodukter sker det oftest gennem forsuring og ved syrnede produkter.