Du skal blot indtage én teske dagligt: Se så magien ske

Laurids Gjelstrup

1 time siden

|

30/10/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Se så magien ske.

Dagens topnyheder

Med en stigende aldrende befolkning vokser antallet af demenstilfælde verden over, og med det opstår et stigende behov for forebyggende tiltag.

En ny undersøgelse fra Harvard University peger på, at olivenolie, velkendt for sine sundhedsfremmende egenskaber, kan spille en nøglerolle.

Med et dagligt indtag på blot en teskefuld olivenolie kan risikoen for at dø af demens reduceres med hele 28 procent. Den opsigtsvækkende undersøgelse er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Jama Network Open.

Det skriver Chip

Forskerne fulgte over 92.000 personer over en periode på 28 år for at afdække olivenoliens effekt på hjertesundhed og kognitivt helbred.

"Højere forbrug af olivenolie var tidligere forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og dødelighed, men dets sammenhæng med demensdødelighed var ukendt," forklarer hovedforfatter Anne-Julie Tessier til United Press International.

Reducerer chancen for slem sygdom

Undersøgelsen viste også, at deltagerne, som erstattede fem gram margarine eller mayonnaise med olivenolie, kunne opnå en 8 til 14 procents lavere risiko for demensrelateret dødelighed.

Dette tyder på, at de gavnlige stoffer i olivenolie - herunder E-vitamin og polyfenoler - kan beskytte både blodkar og celler i hjernen.

Ernæringseksperten Anne Danahy påpeger, at olivenolie både har anti-inflammatoriske egenskaber og hjælper med at forhindre aldring i hjernen og kroppen, en vigtig faktor i forebyggelsen af demens og kognitivt forfald.

”Olivenolie er rig på vitamin E og polyfenoler – antioxidanter, der beskytter celler og blodkar, inklusive dem i hjernen,” siger Danahy til Medical News Today.

Demens, der i dag påvirker omkring 1,8 millioner mennesker alene i Tyskland, forværres af en række faktorer, der kan bidrage til udviklingen af sygdommen senere i livet.

Faktorer som fysisk inaktivitet, højt blodtryk, alkoholforbrug og luftforurening er blandt de tolv kendte risikofaktorer.

Ifølge det tyske Alzheimersamfund er den gennemsnitlige levealder for en person med Alzheimers otte år, hvor lungebetændelse og urinvejsinfektioner ofte udgør dødsårsagerne i de fremskredne stadier.

På baggrund af den voksende forskning og olivenoliens potentielle forebyggende virkning, anbefaler Danahy, at man vælger olivenolie som den primære fedtstofkilde i sin kost.