250.000 danskere bruger det ugentligt: Nu undersøges det for livstruende bivirkninger

Kamille Isaksen

53 uger siden

|

10/01/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom produktet har taget mange tusinde danskere med storm, er der alligevel nogle bivirkninger, som man skal være opmærksom på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Novo Nordisks Wegovy og Ozempic, populære mediciner mod henholdsvis overvægt og diabetes, som anvendes af cirka 250.000 danskere, er under lup for nye alvorlige bivirkninger. 

Det skriver B.T

Wegovy er et nyligt introduceret lægemiddel primært anvendt til behandling af fedme. Det aktive stof i Wegovy er semaglutid, som også anvendes i behandlingen af type 2-diabetes. Wegovy virker ved at efterligne et hormon, der regulerer appetit og fødevareindtagelse, hvilket resulterer i vægttab. Det administreres ugentligt via en injektion.

Både den amerikanske FDA og den europæiske lægemiddelstyrelse EMA undersøger nu disse lægemidler for potentielt alvorlige bivirkninger som hårtab, selvmordstanker og aspiration - en tilstand, hvor mad og drikke indåndes i lungerne, hvilket kan være livsfarligt.

Line Michan, chef for den danske lægemiddelstyrelses enhed for lægemiddelovervågning, bekræfter, at de er opmærksomme på de tre symptomer, som FDA har rapporteret. EMA har allerede identificeret selvmordstanker som en mulig bivirkning, og hårtab er registreret på de europæiske indlægssedler.

Michan forklarer videre, at aspiration kan teoretisk set skyldes, at lægemidlet får tarmen til at tømmes langsommere, hvilket øger risikoen for tilbageløb. FDA har også tilføjet en advarsel om tarmobstruktion eller -blokering som en anden ny bivirkning på indlægssedlerne for disse mediciner, hvilket i sidste ende kan være livsfarligt.

Novo Nordisk har reageret på disse undersøgelser ved at understrege sikkerheden ved deres produkter. I et skriftligt svar til B.T., siger de: "Novo Nordisk arbejder tæt sammen med myndighederne, både FDA og EMA, for at garantere patientsikkerhed. Sikkerhedsdata indsamlet fra store kliniske forsøgsprogrammer og post-marketing overvågning har ikke vist en årsagssammenhæng mellem semaglutid eller liraglutid og selvmordstanker og selvskadende tanker. Et stort studie, som blev publiceret i det videnskabelig tidsskrift Nature i sidste uge, viste det samme."

Karsten Juhl Jørgensen, professor og overlæge ved Cochrane Danmark, påpeger, at det er almindeligt at opdage ukendte bivirkninger efter godkendelse. Han forklarer, at forsøgene primært er designet til at demonstrere lægemidlets gavnlige effekt, hvilket kan betyde, at sjældne bivirkninger overses. "Man opdager også kun de bivirkninger, man undersøger for," afslutter han.