De fleste ved, at hvis sidste salgsdato er udløbet med en enkelt dag, så sker der formentlig ikke noget ved, at man alligevel spiser det. Der er dog nogle ting, som man ikke bør spise, især hvis de er flere dage gamle.
En ting som de færreste nok ikke ville tænke nærmere over, er pastarester, som har stået i fem dage. En tur i mikroovnen så den er godt lunet, og derfor vil man kunne spise den. Den tanke burde en ung studerende dog have haft, da de fem dage gamle pastarester endte med at koste ham livet.
Den 20-årige studerende der blev kaldt AJ, havde indtaget en portion pasta, som hans ven havde lavet fem dage forinden. I første omgang havde retten stået opbevaret udenfor køleskabet i to dage, inden hans ven havde sat det i køleskabet, hvor det havde stået i yderligere tre dage.
Samme nat som AJ havde indtaget maden, begyndte han at få det dårligt. Han fik hovedpine, begyndte at svede og han kastede op. Han troede dog, at det var en helt almindelig madforgiftning, og han drak derfor en masse vand, tog nogle smertestillende piller og gik i seng.
Døde af madforgiftning
I løbet af natten ville AJs ven kigge til ham, og han fandt ham liggende i en pøl af sved helt bevidstløs. Vennen ringede derfor efter en ambulance, men AJ var død ved ankomsten til hospitalet.
Obduktionen viste efterfølgende, at han var død af en form for madforgiftning, der var forårsaget af en svampelignende bakterie kaldet bacillus cereus, der spreder giftstoffer, og ofte vil være skyld i opkast og diarre.
Obduktionen viste også, at medicinen han havde taget efter, at han fik det dårligt, gik ind og skadet hans liver, der allerede var i problemer efter infektionen af den bakterie, som han havde fået efter indtagelsen af dem fem dage gamle pastaret.
Historien om AJ er netop kommet frem, selvom vi skal tilbage til 2008 for at finde dødsulykken. Det skyldes, at Dr. Bernard, der er en populær doktor, der ofte lægger videoer ud på Youtube, hvor han forklarer om forskellige sygdomme og unikke dødsfald, har valgt at age sagen op.
Han benytter blandt andet denne sag fra 2008 til at gøre folk opmærksomme på, at de bør tænke ekstra over, hvor længe maden har stået ude, efter at det er tilberedt.
”Det er værd at bemærke, at dette ikke er en typisk madforgiftning. Mange mennesker spiser pasta og andre former for nudler, der er et par dage gamle, og de oplever ingen problemer. Men vær opmærksom på mad, der har stået ude i flere timer. Hvis maden lugter underligt, så er det altid bedre at være på den sikre side” fortæller han i videoen på Youtube.
Du kan se hele indslaget her: