Fuldt hus til dette svenske mesterværk.
Da en lille dreng forsvinder fra en børnehave i Södermalm i Stockholm bliver efterforskeren Mina Dabiri og hendes kollegaer atter sat på prøve. De forbinder sagen til en tidligere kidnapning, der endte grueligt galt, og forstår, at de er oppe imod livsfarlige modstandere. Alt peger desuden på, at flere børn vil komme til at forsvinde.
For første gang siden de dramatiske hændelser to år tidligere genoptager Mina kontakten til mentalisten Vincent Walder. Deres indbyrdes forholder stadig præget af deres skæve personligheder, men det viser sig, at Vincent også kan hjælpe dem i den nye efterforskning. Det går hurtigt op for Mina og Vincent, at de hat tiden imod sig, hvis det skal lykkes dem at finde bagmændene, inden det er for sent.
Camilla Läckberg og Henrik Fexeus fik 150 millioner svenske kroner i forskud for deres krimiserie. Så forventningerne har været store overfor parret. De har i vid udstrækning indfriet forventningerne.
Bog nummer et i serien, “Box”, var ikke helt oppe at ringe. Den druknede lidt i familierelationer både her og der. Den druknede i de mange betjente i teamet og i de besættelser protagonisterne Mina og Vincent har. Bogen var simpelthen for lang og havde for meget ”fyld”.
Med “Kult” er oplevelsen en helt anden. Fordi alle personerne er kendte, skal man ikke lære et kæmpe persongalleri at kende. Og personerne lever hurtigt igen. Det samme gør sig gældende med de forskellige familierelationer. Der er skruet lidt ned for både Mina og Vincent, men det blev også forklaret godt og meget grundigt i seriens første bind. Alt ”fyldet” giver nu rigtig god mening.
Mina og Vincent skal, igen, arbejde sammen, og syntes du forbrydelsen i bind et var klam, så bare vent, det kan sagtens blive værre. Det kommer tættere på og bliver personligt.
Dette plot er virkelig fedt, da der inddrages både klogskab og nørderi. En kløgtig forbryder, kræver en mere kløgtig efterforsker. Og her bliver der virkelig nørdet igennem – det er genialitet på allerhøjeste plan.
Det er fantastisk, når den slags nørderi indgår i bøgerne. Igen viser forfatterparret at det menneskelige sind kan gå mange veje, og træffe valg, der syntes helt umulige.