Kortprosa

webmaster

333 uger siden

|

10/09/2018
Studie
Kortprosa
Sådan laver du en kortprosa.
Kortprosa er korte tekster inden for skønlitteratur og kaster læseren direkte ind i en handling, en observation eller en oplevelse.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kortprosa er den korte form af prosa, som er fiktion. Det vil sige, at det ikke behøver at være hverken sandt eller have noget med virkeligheden at gøre. Der er smæk for skillingen i kortprosa. Du bliver kastet ind i et drama uden forklaring eller nødvendigvis en særlig opbygning. 

Kortprosa er litteraturens bouillonterning. Komprimeret indhold i begrænset længde. Hvis du kan skrive kortprosa, kan det være, du også kan skrive digte og noveller, da disse genre er let beslægtede med hinanden. 

Af kendte danske forfattere, der har skrevet kortprosa, kan nævnes Jens Blendstrup og Bent Haller. 

Hvad er kortprosa?

1. De mest klare kendetegn ved kortprosa, er at det er kort, tekst og fiktion. Derudover låner genren kortprosa fra novellen, digtet, essayet og romanen. 

2. Kortprosa skrives in medias res - det vil sige ikke ud fra en opbyggelig kronologi, der begynder ved begyndelsen, men midt i en handling. Du bliver som læser kastet ind i det hele ligesom i en intens scene i en actionfilm. 

3. Kortprosa skal gerne være eksperimenterende. Det vil sige, at teksten kan begynde i digtform og så skifte til det berettende. Teksten skal være uforudsigelig og dynamisk. 

4. Kortprosa skal ikke leve op til  bestemte krav om at gøre sig forståelig. Det må gerne være abstrakt og antydende. Der må gerne kunne tolkes en masse og læses symbolik ind i teksten. 

5. Kortprosa er gerne intertekstuel. Det vil sige, at der i teksten optræder referencer til andre tekster. Enten af forfatterens egne eller af andre forfattere. Det kan være åbenlyst eller mere subtilt. 

6. Kortprosa må gerne være guf for en tekstanalyse. Symbolladet og fyldt med spor og ubesvarede spørgsmål, der lægger op til fortolkning og refleksion. 

7. Kortprosa må gerne være skør, rørende, fjollet eller umoralsk. Det er kunst, som gerne må skeje ud. 

Sådan skriver du en kortprosa - eksempel

1. Kun din sproglige kreativitet sætter grænser. Du kan opfatte kortprosa som et sprogligt laboratorium, hvor der ikke er normer, der skal overholdes. 

2. Brug gerne metaforer, sproglige billeder og scener. Brug sanseindtryk såsom dufte, lyde, syn og hvad der ellers kan skabe liv og indlevelse i en tekst. 

3. Eksperimentér med variation i sætningslængde. Skriv kort, meget kort og skift så til lange sætninger med mange bisætninger. 

4. Find gerne inspiration hos andre forfattere, men husk på at øve dig i at anlægge din egen sproglige stil. 

5. Teksten må gerne være kaotisk og fuld af udråbstegn, spørgsmål og store bogstaver. Teksten må gerne ligne et eventyr i sig selv. 

6. Kom med dine egne kommentarer til handlingsforløbet i teksten. Eventuelle pludselige indskydelser eller tankestrømme kan også fungere. 

7. Slutningen må gerne være åben og uforløst. Som en historie læseren selv kan digte videre på. Der er ingen forventning til kortprosa om, at teksten giver svar på noget bestemt. 

8. Læs din tekst højt for dig selv og hør, hvordan det lyder. Er det musikalsk og dynamisk? Så kan det være, du er på rette vej. Det kan også være en god ide at få andre med evner inden for kortprosa til at læse teksten igennem.