Det kan være lidt forskelligt, hvad der står på pakkerne, når det kommer til tilberedelsen af ris.
Og der er faktisk flere måder at koge ris på, hvilket gør det mindre forvirrende, men her får du nogle tips til, hvordan du kan gøre enkelt og let, så vælg den metode, som du foretrækker og nøjes med at bruge den, når du skal koge ris.
Koge ris
Her er der flere, så du skal nok kunne finde en der passer til dit temperament.
Risportioner her er tiltænkt voksne mennesker, og der rigeligt af den, men bliver der noget tilbage, kan det altid gemmes og indgå i andre lækre resteretter eller blot genvarmes og spises som det er.
Ris der har været kølet ned, og bliver genvarmet, har i øvrigt den sundhedsfordel, at nedkølingen gør stivelsen resistent, som det hedder.
Dermed bliver den bedre for dit blodsukker, der stiger mindre, når du spiser resistent stivelse frem for almindelig stivelse, og det påvirker også optagelsen af selve måltidet, så alt det du spiser optages langsommere, så der er mere ro på dit blodsukker.
Oveni fodrer den resistente stivelse de gavnlige bakterier i tarmen, så den virker præbiotisk. Det betyder, at det gavner både din fordøjelse på sigt, dit helbred og gør tarmvæggen stærk, så der ikke kan trænge noget ud resten af kroppen.
Det skal du bruge til at koge ris
- 1½ dl ris pr. person
- Salt
- Vand
Uanset, hvilken type ris du bruger, skal du altid starte med at skylle den afmålte mængde af ris:
- Kom risen i en gryde og hæld koldt vand over, så risen er dækket.
- Rod rundt i den til vandet bliver hvidligt.
- Hæld vandet fra og kom en ny portion koldt vand i.
- Rod rundt i risen igen til vandet tager farve.
- Hæld vandet fra.
Fortsæt med at rense risene til vandet er helt klart. Det kan let tage 3-4 skyllehold, inden risen er helt perfekt vasket og klar til at komme på komfuret eller i riskogeren.
Sådan koges ris som asiatiske familier gør det
For milliarder af mennesker er ris en fast spise på daglig basis, og mange af dem bruger denne metode til at få risen perfekt hver gang, så det er så at sige ekspert-metoden.
- Hæld koldt vand i gryden med ris, så det dækker et fingerled over risen. Dette gælder uanset grydens størrelse, så længe risene dækker bunden af gryden.
- Tilsæt en knivspids salt pr. portion.
- Læg låg på gryden og bring den i kog på høj varme.
- Når risen koger, tages låget af gryden.
- Lad gryden koge videre på høj varme til vandet når samme niveau som risen.
- Skru ned for varmen, så gryden damper videre på meget lavt blus og læg låget tilbage på gryden.
- Lad risen simre stille og roligt i 8 minutter.
- Sluk under gryden og lad risen stå under låg i 10 minutter.
Sådan kan du koge ris på en endnu enklere måde
En anden udbredt måde at koge ris på er denne. Den er lidt mindre krævende end den første, men du skal altså fortsat huske trinet med at skylle risen som beskrevet tidligere.
- Hæld kogt vand i gryden med ris, så det dækker et fingerled over risen. I dette tilfælde kan du ikke bruge din finger som mål, så lad vandet være 2 over risen.
- Tilsæt en knivspids salt pr. portion.
- Kog risen på middelhøj varme i små 10 minutter uden låg.
- Når vandet når samme niveau som risen, skrues der ned for varmen, så gryden damper videre på meget lavt blus. Læg låget tilbage på gryden og lad risen stå under låg i 10 minutter.
- Sluk derefter for kogepladen og lad den hvile et par minutter.
Ris med et mere præcist vandmål
Det er ikke alle mennesker, der bryder sig om opskrifter, hvor man på en eller anden måde skal sjusse sig frem, så her en med lidt klarere mål. Men husk at skylle risen først.
- 1½ dl ris pr. person
- 1 knivspids salt pr. portion
- 3 dl vand
Fremgangsmåde:
- Læg låg på gryden, og sæt risene over på højeste varme.
- Når risene koger, skrues der ned på laveste blus. Risene får lov at koge i 12 minutter.
Sluk for blusset og lad risene absorbere den allersidste væde i 12 minutter.