Møder hård kritik: Lønforhøjelse til de royale på knap 200 procent - til trods for færre opgaver

Nicolai H

13 timer siden

|

08/01/2025
Kendte
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
“De er ikke hævet over enhver granskning,” udtaler kongehusekspert.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selvom det britiske kongehus har færre hænder til at løfte de royale pligter, er det ikke ensbetydende med færre penge i kassen.

Tværtimod kan den britiske kongefamilie se frem til en markant lønforhøjelse i 2025, hvilket allerede nu vækker debat.

Ifølge flere britiske medier, herunder Town & Country Magazine, stiger den såkaldte "Sovereign Grant" fra 45 millioner pund til hele 132 millioner pund – en forøgelse fra cirka 404 millioner kroner til 1,2 milliarder kroner.

En lønstigning af denne kaliber kommer på trods af, at den kongelige arbejdsstyrke og de fornemme opgaver er skrumpet betragteligt de seneste år.

Dronning Elizabeths og prins Philips død, prins Andrews tilbagetræden fra offentligheden og Harry og Meghans exit til USA har resulteret i færre såkaldte "senior royals," der kan tage del i de officielle opgaver.

Ikke desto mindre er behovet for økonomisk støtte til kongehuset tilsyneladende større end nogensinde.

Penge til nybyggeri

En stor del af de ekstra midler er øremærket renovering af Buckingham Palace. Ifølge Town & Country er der planlagt omfattende opgraderinger til en pris på 369 millioner pund – svarende til cirka 3,3 milliarder kroner.

Selvom kongehuset i 2024 understregede, at renoveringsprojekterne var en væsentlig faktor bag den økonomiske forøgelse, har de ikke præciseret, hvor stor en andel af de ekstra midler, der vil gå direkte til modernisering af paladset.

Det royale budget stopper dog ikke ved "The Sovereign Grant". Udover de statslige midler nyder kong Charles og prins William godt af de private indtægter fra ejendomsbesiddelser i grevskaberne Duchy of Lancaster og Duchy of Cornwall. Disse overskud tilfalder henholdsvis monarken og prinsen af Wales.

Hård kritik sendt i monarkiets retning

Mens tilhængere af monarkiet peger på dets kulturelle og nationale betydning, har kritikken fra republikanske kredse ikke ladet vente på sig.

Graham Smith, leder af kampagnen for et republikansk Storbritannien, har udtrykt forargelse over de store bevillinger til kongehuset, når den britiske befolkning ifølge ham oplever udfordringer med sundhedsvæsenet, skoler og politi.

Kongehusekspert Richard Palmer anerkender kritikken, men påpeger samtidig monarkiets fortsatte betydning.

"Jeg mener, at monarkiet generelt udfører et godt job for landet og er en del af den lim, der binder os alle sammen, men det er ikke ensbetydende med, at man som institution og som enkeltpersoner skulle kunne undgå kritik. De er ikke hævet over enhver granskning."

Selvom de kongelige opgaver er reduceret, har Palmer tidligere påpeget, at de offentlige midler til kongehuset fortsat er en relativt lille del af det samlede britiske statsbudget.