Et pust af fornyelse blæser gennem Kongehuset, og det kommer nu til udtryk i det historiske kongevåben.
Kong Frederik har besluttet at give våbenskjoldet en opdatering, som især skaber plads til Grønland og Færøerne – to bærende elementer i rigsfællesskabet.
Den seneste justering af kongevåbnet fandt sted i 1972 under dronning Margrethe, men nu har Frederik sat sit personlige præg på det ikoniske symbol.
Ifølge Kongehuset er målet klart:
“Kongen ønsker med ændringer til det kongelige våben, der blev fastsat i 1972, at skabe et nutidigt kongevåben, der både afspejler rigsfællesskabet og tager hensyn til historien samt den heraldiske tradition.”
Fra deling til forbedring - og egen plads
Hvor Grønland og Færøerne tidligere delte et enkelt felt i våbnet, får de nu deres egen plads i de fire centrale felter.
Våbnet rummer fortsat de slesvigske løver, der repræsenterer Sønderjylland. Løverne har været en del af våbenskjoldet siden 1200-tallet.
Bag det nye design står kongelig våbenmaler Ronny Skov Andersen. Han har ikke blot tegnet våbnet, men også ledet det udvalg, som stod for at modernisere det ikoniske symbol. Udvalget talte blandt andet en heraldisk konsulent, en kongelig ordenshistoriograf og en museumsdirektør.
Nye flag til kongehuset
Ændringerne begrænser sig ikke til papir og segl. I takt med at det nye våben er blevet til virkelighed, har Kongehuset også opdateret de kongelige flag.
Fra den 1. januar vil det nye våben pryde kongeflaget, som fremover vajer over Frederik VIII's Palæ og Christian VII's Palæ, når kongen er hjemme.
Dronningens flag får også en opdatering og vil nu bære både hendes eget våben og kongens.
Kronprins Christian har ikke stået udenfor fornyelsen – hans nye flag får det justerede kongevåben kronet med kronprinse-kronen.
De opdaterede flag bliver hejst for første gang til nytårstaflet, hvor Amalienborg bliver indhyllet i den opdaterede kongelige symbolik.
Du kan se et billede af både det gamle samt det nye kongevåben her:
Foto: Kongehuset ©