Det tyder på at de eneste i det ganske danske land der ikke har en holdning om Grønlands pressede situation, er Grønlands største supportere: kongehuset.
Mens spændingerne i og omkring Grønland stiger, spekulerer mange på, om kong Frederik vil træde frem og adressere situationen.
Men det kan danskerne godt skyde en hvid pil efter, lyder det fra kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til Ekstra Bladet.
Selvom kongehuset traditionelt har haft et nært bånd til Grønland, vurderer Hovbakke Sørensen, at kongen næppe vil tage aktiv del i den politiske debat, der lige nu dominerer.
Ifølge eksperten er det slet ikke kongehusets rolle at tage stilling til udenrigs- og rigspolitik.
"Det er meget muligt, at man har møder om situationen på Amalienborg, men vi kan ikke forvente, at kong Frederik går ud og siger noget lige foreløbigt, det tror jeg bestemt ikke, at han gør. Sagen er blevet meget politisk, og det er hverken meningen, at kongehuset skal føre Danmarks udenrigspolitik eller politik om Rigsfællesskabet. Man kan ikke begynde at blande sig fra kongehusets side. Det ville være usædvanligt," forklarer Lars Hovbakke Sørensen.
Selvom tavshed kan tolkes som afstandtagen, er det snarere en del af traditionen, der dikterer, at kongehuset skal forblive neutralt i sager, der risikerer at vække politisk splid.
Grønland i Kongens Hjerte
Kong Frederik og kongefamilien har dog ikke været fremmede i Grønland. Faktisk har de ved flere lejligheder understreget deres stærke forbindelse til rigsfællesskabets nordlige del.
"Det er helt naturligt for mig at være en konge for hele kongeriget, og at stå her i Grønland i dag er en stor glæde. Den venlighed, som overstrømmer både mig, min hustru og børn, gør mig ydmyg, men også meget glad og stolt," sagde kongen ved sin seneste ankomst til Grønland.
Det nære forhold til Grønland er ikke nybrudt med kong Frederik. Traditionen går generationer tilbage, og det var hans oldefar, Christian 10., der som den første konge officielt satte fod i Grønland i 1921.
Besøgene i Grønland er en fast del af kongehusets historie. Dronning Margrethe fulgte i sin fars og farfars fodspor, da hun i 1960 besøgte Grønland for første gang. Siden har kongefamilien flittigt rejst nordpå og markeret rigsfællesskabets stærke bånd.
Men når det gælder den nuværende politiske situation, kan danskerne forvente, at kongehuset – tro mod traditionen – lader andre om at tage ordet.