Influenza: Mange danskere bliver for tiden ramt af influenza, der som en tilbagevendende sæsonsyge har det med at gøre adskillige danskere sengeliggende hvert eneste år.
Hvad er influenza?
Influenza er en betændelse i luftvejene, som skyldes influenzavirus, der ofte optræder i epidemier.
Det betyder også, at sygdommen ofte rammer mange danskere på én gang og bliver til en decideret landeplage. Influenza-epidemier forekommer stort set hvert eneste år i de danske vintermåneder fra december til marts og kan variere i, hvor smitsom den er.
Influenza rammer hvert år tusinde danskere. Foto: Shutterstock
I løbet af en tiårs periode er det ikke unormalt, at der optræder to år, hvor en influenza-epidemi er så voldsom, at den formår at ramme op mod 20 procent af befolkningen.
Hvordan smitter den?
Sygdommen skyldes en infektion med enten influenzavirus A eller B og spredes gennem luften, hvor den overføres fra person til person - typisk ved hoste. Kroppen bliver efterfølgende smittet med virusen enten via næsen, halsen eller lungerne og skaber efterfølgende en betændelsestilstand i luftvejene.
Man kan sagtens bære smitten videre til andre før, man selv får symptomerne, ligesom man er smittebære indtil den dag, hvor sygdommen er væk igen.
Hvad er symptomerne?
Når man først er blevet smittet med influenza, spreder virussen sig med blodet til andre dele af kroppen og giver efterfølgende muskelsmerter og feber.
Derudover kan man opleve symptomer som tør hoste, hovedpine, træthed, løbende næse, ondt i halsen og hævede mandler. Madlede, mavesmerter og opkastninger er heller ikke ualmindelige - særligt hos børn.
Influenza resulterer ofte i ondt i halsen, feber, hoste og en snottet næse. Foto: Shutterstock
Efter nogle dage kan det ske, at hosten blive løsere, og det kan opleves som brystsmerter.
Influenza behandling
Hvis man bliver smittet, vil symptomerne på influenzaen bryde ud i løbet af en-tre dage. Denne periode kaldes for inkubationsperioden, og herefter er der er stor forskel på, hvor længe en influenzavirus bliver i kroppen
Ved en normal sæsoninfluenza vil sygdomsperioden typisk vare to-syv dagen, før symptomerne forsvinder. Hos nogle personer kan influenzaen dog vare længere og i nogle tilfælde er der tale om et alvorligt sygdomsforløb, der kan medføre hospitalsindlæggelse.
Som smittet er der en række ting, man selv kan gøre for at komme sygdommen til livs. Det anbefales blandt andet at man:
- Drikker meget væske
- Holder sig i ro - gerne i sengen
- Sover meget
Man kan også bekæmpe sygdommen ved hjælp af medicin. Både smertestillende- og hostemedicin kan benyttes.
Hvis symptomerne ikke er aftaget efter en uge, bør man søge læge.
Den årlige Influenza-epidemi varierer år til år, og derfor bliver influenza-vaccinen fremstillet på ny hvert år efter WHOs oplysninger om den aktuelle virus. En influenza-vaccinen beskytter omkring seks måneder og skal tages i oktober, inden influenza-sæsonen begynder. Vaccinen har virkning cirka to uger efter vaccinationen.