I går afholdte Statsministeriet for første gang i flere måneder pressemøde omkring coronavirus. Det var desværre ikke for at meddele, at covid-19 nu er et overstået kapitel. Snarere tværtimod.
Omikron har muteret til en ny undervariant, BA.5, og den smitter mere end nogen anden variant har gjort hidtil. Derfor anbefales det, at alle over 50 år får fjerde stik, hvilket skal ske fra 1.oktober.
Men spørger man Jens Lundgren, som er professor i infektionssygdomme og medlem af regeringens referencegruppe om epidemihåndtering, så bør fokus også være et andet sted.
Han mener, at influenzavaccination af danske børn skal betydeligt op i gear, hvis ikke vi skal risikere nedlukninger i Danmark til efterår og vinter.
- Vi ved med influenza, at børnene er motor, og derfor er det afgørende at få dem vaccineret, siger han til TV 2.
Ifølge Jens Lundgren er det nemlig et "realistisk scenarie", at vi i Danmark til vinter kommer til at opleve en så omfattende corona- og influenzaepidemi, at hospitalsvæsenet risikerer at bliver alvorligt overbelastet – hvis altså ikke man lykkes med at få vaccineret den gruppe, der forventes at drive smitten.
Jens Lundgren ser gerne, at omkring 90 procent af danske børn i aldersgruppen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza.
Tilbuddet om vaccination mod influenza til de 2-6-årige løb i sidste periode fra 1. oktober 2021 til 15. januar 2022. Det valgte cirka 30 procent at benytte sig af. Det svarer til omkring 109.000 børn, altså 60 procent lavere end Jens Lundgrens drømmescenarie for den kommende vinter.
Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, mener ligesom Jens Lundgren, at det er afgørende at få børnene vaccineret mod influenza, og at tallet var for lavt sidste år.
- Det vil være med til at forebygge smitte og beskytte de ældre, og derfor vil vi gerne have en højere tilslutning, end det lykkedes sidste år, siger han til TV 2.