Vil halvere antallet af køer og grise inden 2030

Mathias Nielsen

116 uger siden

|

23/08/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Enhedslisten er klar til at tage drastiske metoder i brug for at nå klimamålet.

Dagens topnyheder

Kampen for at nedbringe udledningen af CO2 har kørt i nogle år nu. De fleste partier har ligefrem en klimaplan, som hver især indeholder forskellige initiativer.

Lige nu er der desuden gået præ-valgkamp i hele Christiansborg, da et folketingsvalg forventes udskrevet inden for den nærmeste fremtid.

Derfor melder et af regeringens støttepartier sig nu ind med en række forslag til at mindske det danske CO2-aftryk. Mest dramatisk foreslår Enhedslisten at halvere antallet af dyr i landbruget inden 2030.

- Lige nu står vi midt i klimakrisen, og vi kan ikke bare håbe på, at løsningerne kommer i fremtiden. Vi bliver nødt til at omstille også det danske landbrug, så det kan producere mere grønt og producere anderledes, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til TV 2.

Landbruget vil i 2030 stå for tæt på halvdelen af Danmarks CO2-udledning. Heraf kommer over 80 procent af udledningen fra svine- og kvægproduktionen.

Enhedslisten vil oprette en klimalandbrugsfond på 37 milliarder kroner, som skal opkøbe konkursramte landbrug og landbrug, der ellers kunne falde i hænderne på udenlandske kapitalfonde, fordi landmanden går på pension. Fonden skal også tilbyde kompensation til landmænd, der ønsker at nedlægge deres svine- og kvægproduktion.

Sidstnævnte minder om samme model, som de danske minkavlere er blevet tilbudt i kølvandet på nedlukningen af mink. Derudover skal landbruget pålægges en høj CO2-afgift, står det til Enhedslisten.

Enhedslisten vil også afsøge mulighederne for at omlægge landbrugsstøtten væk fra svine- og kvægproduktion og over mod planteproteiner og omlægning af jorde og se på muligheden for et kvotesystem for svine- og kvægproduktion.

Det skal – udover at mindske CO2-udledningen – også give plads til at dyrke planteproteiner som eksempelvis ærter og bønner på noget af den plads, hvor der i dag bliver dyrket foder til køer og grise.