Vil fjerne SU fra disse uddannelser

Henrik Rothenbücher

195 uger siden

|

30/03/2021
Indland
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Dansk Erhverv mener ikke, at disse uddannelser bør give SU til studerende.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Nu diskuteres det endnu en gang, hvorvidt de studerende skal have en fast ydelse fra staten hver måned, eller om de i stedet skal tilbydes et lån. 

Organisationen Dansk Erhverv mener, at det skal være det sidstnævnte. Derfor foreslår de, at staten stopper med at betale SU.

Det er dog ikke alle studerende der ikke skal modtage SU, der er nemlig tale om de kandidatstuderende på landets universiteter. Det skriver Berlingske. 

I stedet for den faste SU-ydelse, skal de studerende derfor tilbydes et rentefrit lån, som skal tilbagebetales senere. 

De penge som de studerende ville have fået udbetalt i SU, skal i stedet investeres i uddannelse, fra folkeskolen til universitetet.

"Vi flytter penge fra passiv ydelse til aktiv uddannelse," lyder det fra Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv.

Vil få flere til at uddanne sig 

Han mener også, at udspillet vil få flere til at tage en uddannelse:

"Jeg er ikke i tvivl om, at vi med vores udspil vil få flere til at tage en uddannelse, og at vi vil få bedre uddannelser," lyder det.

I udspillet fremgår det, at organisationen foreslår, at der årligt bliver tilført 3,5 milliarder kroner til uddannelsessystemet.

Ud af disse, skal 2,3 milliarder kroner findes, netop ved at tilbyde de kandidatstuderende rentefrie lån fremfor SU.

Hos vores norske og svenske naboer fungerer det allerede sådan, at de studerende får lånebaseret hjælp, under deres uddannelse.

Desuden mener Dansk Erhverv ikke, at det dette tiltag vil betyde, at færre studerende gennemfører de sidste to år af deres uddannelse.

Forskning fra Det Økonomiske Råd peger generelt på, at det ikke har en stor betydning for studieomfanget, om uddannelsesstøtten ydes som stipendier eller lån, sådan står der beskrevet i udspillet.

Forslaget møder positiv respons hos både Socialdemokratiet og Venstre, der tager positivt imod det. Dog mener partierne ikke, at der umiddelbart vil være tilstrækkelig politisk opbakning til at ændre SU-systemet.