Et usædvanligt udbrud med listeria-bakterier har den seneste tid ramt hovedstadsområdet. I maj måned er der registreret 15 listeriatilfælde, hvor man normalt registrerer i gennemsnit fire tilfælde om måneden, oplyser Statens Serum Institut (SSI) ifølge DR.
Det vil sige, at der næsten har været tale om en firedobling af tilfældene. Tre ældre patienter er desuden døde under 30 dage efter at man blev testet positiv for listeria.
- Det er usædvanligt, at vi i Danmark ser et sygdomsudbrud med listeria med så mange tilfælde inden for en kort periode, skriver epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller i et skriftligt svar og tilføjer:
- Det tyder på, at der er en fødevare på markedet, som er stærkt forurenet med listeriabakterier. Vi arbejder derfor på højtryk for at finde smittekilden, så vi kan undgå at flere skal blive syge.
Listeria er en sygdom, der skyldes bakterien listeria monocytogenes. Bakterien trives særligt godt i rå eller let forarbejdede fødevarer, som har overskredet sidste salgsdato.
Især ældre, gravide eller personer med nedsat immunforsvar er i fare for at blive syge af bakterien, skulle de indtage fødevarer med den i.
Alle patienterne var i forvejen syge eller havde en immunsvækkelse, og de har alle været indlagt, oplyser SSI.
SSI efterforsker udbruddet i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
Dog opfordres personer i risikogruppen (ældre, gravide eller personer med nedsat immunforsvar) til at tage sine forholdsregler.
Det betyder, at man som udsat person skal spise skiveskåret kødpålæg og koldrøget fisk så frisk som muligt.
Desuden skal køleskabet maksimalt være 5°C og man bør undgå at spise bløde oste lavet af upasteuriseret mælk, lyder det.