Ufaglærte vaccinerer i stor stil: Højere timeløn end uddannet personale

Mathias Madsen

153 uger siden

|

08/12/2021
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I forbindelse med at Mette Frederiksen har opfordret alle ikke-vaccinerede til at få første stik og alle vaccinerede til at få tredje stik, når de bliver tilbudt det, er der akut mangel på vaccinatører i flere af landets kommuner.

Dagens topnyheder

Hvis du forventer at blive vaccineret af en person med en sundhedsfaglig uddannelse bag sig, når du skal have ét af dine stik mod Covid-19, så kan du godt tro om igen.

Flere og flere kommuner er nemlig begyndt at hverve ufaglærte og 'uddanne' dem til at blive vaccinatører. Det kan f.eks. være unge mennesker, som holder sabbatår, tidligere butiksansatte og mange andre.

Sygeplejerske Bettina Tomczyk udtaler til Tv2 Øst: "...vi har lavet et uddannelsesprogram, som er meget fast, stringent og flerdelt, som alle skal igennem."

Hun forklarer at regionerne flere steder har så akut mangel på sundhedspersonale, at de er nødt til at bruge deres hænder vigtigere steder end ved vaccinationsstederne. Vaccination er en forholdsvis simpel opgave og kan derfor godt udføres efter et kortere uddannelsesforløb. 

En af de virksomheder som står for vaccinationerne er den danske health-tech virksomhed Practio, som har hovedsæde i København, men bl.a. også vaccinerer i Aarhus. Practio har, inden corona, stået for over 500.000 diverse vaccinationer i både Danmark, England og Tyskland. 

Practios hjemmeside kan man finde et jobopslag som vaccinatør, hvor det oplyses at timelønnen ligger på 215 kroner. Regnes dette ud til en månedsløn med en ugentlig arbejdstid på 37 timer, vil det altså sige, at man som vaccinatør kan forvente en månedsløn før skat på næsten 32000 kroner. 

Ifølge DR tjener en helt almindelig sygeplejerske cirka 25000 kroner om måneden, hvis der ikke medregnes tillæg og pension. Tillæggene er selvfølgelig en stor del af sygeplejerskers løn, men da Practio oplyser, at arbejdstiden som vaccinatør ikke er om natten, vil tillæg ikke have den helt store betydning.

Som ufaglært med en kort 'uddannelse' hos Practio, kan man altså tjene væsentlig mere end en sygeplejerske, som har været under uddannelse i 3,5 år. 

Det er ikke første gang, at der er kritik af ufaglærte arbejderes høje løn under coronakrisen. Tidligere under krisen blev der stillet spørgsmåltegn til ufaglærte poderes høje løn kontra f.eks. sygeplejerskers løn. Det skriver Altinget blandt andre om.