Fodboldskole gik helt galt: Over 100 børn smittet

Julie Møller

232 uger siden

|

15/07/2020
Indland
Foto: Jørgen Kirk/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Foto: Jørgen Kirk/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Det gik helt galt for mere end 100 børn, der var på fodboldskole i Lyngby og Virum i forrige uge.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sund og nærende mad. 

Det er nok hvad, de fleste forbinder med kosten på en fodboldskole. Ikke desto mindre er over 100 børn blevet syge af at spise den mad, der blev serveret på fodboldskoler i Lyngby og Virum i forrige uge. Det skriver DR.dk

Det var bakterien Yersinia, der smitter via mad, de mange børn blev ramt af. Bakterien giver bl.a. diarré, og det er netop mavesmerter, feber og diarré, børnene har fået. Udover børnene er også nogle fodboldtrænere, der hjalp på to nordsjællandske fodboldskoler, blevet smittet efter fælles frokostspisning.

Mistanken falder bl.a. på frikadeller

Hvad der konkret er årsagen til smitten er ikke afklaret endnu. Fødevarestyrelsen undersøger sagen, men retter bl.a. mistanke mod en pesto, icebergsalat og frikadeller, der var en del af frokosten, som fodboldklubberne havde fået leveret fra en ekstern leverandør.

Ifølge DR.dk var det i sidste uge, at Lyngby Boldklub fik de første meldinger om sygdom blandt de deltagende unge fodboldspillere. Over 50 personer fra Lyngby har været syge, mens det er over 60 spillere og omkring 15 trænere fra Virum-Sorgenfri Boldklub, der har meldt ud, at de er blevet smittet. 

Minder om salmonella

Som sagt kan bakterien Yersinia give mavesmerter, feber og diarré, hvis du bliver smittet. Ifølge Statens Serum Institut minder symptomerne om dem, som campylobacter og salmonella giver. 

I midten af 1980’erne var yersiniainfektion lige så hyppig som infektion med salmonella og campylobacter, men er nu ved at være en forholdsvis sjælden infektion.

Den akutte sygdom går som regel over af sig selv. Dog kan der i omkring 10-15 procent af tilfældene ske længerevarende tilstande med hævelse og ømhed af forskellige led og evt. også hududslæt, skriver Statens Serum Institut.