Staten tiltalt for dyremishandling: Stærkt kritisable forhold

Mathias Madsen

25 uger siden

|

26/06/2024
Indland
Arkivfoto / Foto: Wikimedia Commons
Arkivfoto / Foto: Wikimedia Commons
Nogle af de statsejede dyr var så ilde tilredt, at de døde eller måtte aflives.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I et samfund som Danmark er vi blevet enige om at oprette en stat, som kan og skal varetage en lang række opgaver og sikre tryghed og offentlig ro og orden - den såkaldte samfundskontrakt.

Derfor forventer de fleste også, at der er styr på tingene i det offentlige, og at alle statsstyrede institutioner gør tingene efter bogen og overholder loven.

Sådan er det dog tilsyneladende ikke altid. Selvom det er staten, der i form af politiet og retssystemet håndhæver loven, så bryder staten nemlig også af og til selvsamme lov - blandt andet via Naturstyrelsen.

Styrelsen er i hvert fald ifølge DR blevet tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdsloven, og det er faktisk på baggrund af en sigtelsen, som har været opretholdt siden 2021.

Mishandlede kvæg

Den netop rejste tiltale, som Naturstyrelsen, der ligger under Miljøministeriet, selv har oplyst om i en pressemeddelelse, er blevet rejst på baggrund af anmeldelser om og sigtelse for mishandling af en statsejet kvægbesætning tilbage i 2021.

Dengang konstaterede en dyrlæge ved et tilsyn ved kvægbesætningen, som indgik som naturpleje af statens arealer i Mols Bjerge, at køerne slet ikke var blevet behandlet, som de skulle.

Dyrene var nemlig underernærede og stærkt afkræftede, og nogle af dyrene var så ilde tilredt, at de døde eller måtte aflives.

"Jeg kan kun understrege igen, at vi ser med meget stor alvor på denne sag," har Naturstyrelsens direktør, Peter Ilsøe, udtalt om tiltalen.

Han kalder forholdene, som køerne levede under, for "uacceptable" og understreger, at "der skulle have været reageret før."

"[...] det er uacceptabelt, at det er sket på statens arealer. Sagen har derfor givet anledning til grundig selvransagelse i Naturstyrelsen," har han udtalt og uddybet, at sagen blandt andet har ført til, at ledende medarbejdere er blevet midlertidig fritaget for tjeneste.

Af anklageskriftet kan man læse, at Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om bødestraf mod Naturstyrelsen.

Forskellen på en sigtelse og en tiltale er kort sagt, at det er politiet, der sigter folk, og at det er Anklagemyndigheden, der tiltaler folk. En sigtelse sker på baggrund af en rimelig grund til mistanke og fører ikke nødvendigvis til en retssag - det er op til Anklagemyndigheden, som i stedet for at rejse tiltale kan vælge at frafalde sigtelsen pga. f.eks. manglende beviser.