Spark, skaller og kvælertag: Flere lærere anmelder vold på jobbet

K P

9 år siden

|

20/04/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Lærere på landets skoler anmelder i stigende grad vold og fysiske overgreb så som spark, kvælertag og slag.

Det viser et udtræk af tal, Arbejdsskadestyrelsen har foretaget for Dagens.dk.

I 2011 modtog Arbejdsskadestyrelsen 28 anmeldelser om vold mod ansatte på folkeskoler. I 2014 steg tallet til det dobbelte; 56 anmeldelser.

Især i kategorien af skader, der handler om ”slag, spark, skaller og kvælertag”, er der sket en stigning.

Overfaldene lægger underviserne krop til på deres arbejdsplads, og når de er grove nok, melder medarbejderen hændelsen med et ønske om at få en skade anerkendt og eventuelt modtage en erstatning.

Læs også: Slut med larm og leverpostejslugt: Nu skal vi have en arbejdsmiljølov til børn

Anmeldelserne er steget siden 2005
Tallene er ikke signifikante, da der er tale om få anmeldelser ud af en stor gruppe af ansatte – 55.000 ansatte folkeskolelærere.

Tallene viser til gengæld kun toppen af isbjerget, da det som nævnt er tal for, hvor mange der vælger at melde volden frem for at slå en voldelig hændelse hen.

Flere melder fx at melde volden til deres fagforening, og Danmarks Lærerforening kan således berette om, at antallet af anmeldte arbejdsulykker har været stigende siden 2005.

Den konstante stigning er et udtryk for, at ulempen er generel, forklarer arbejdsskadekonsulent i Danmarks Lærerforening, Alan Frank Hansen til Dagens.dk.

Udviklingen er dermed stærkt bekymrende. Han mener, at stigningen blandt andet skyldes kravene om inklusion af flere typer elever i klasseværelserne samt et misforhold mellem krav og ressourcer i folkeskolen:

- Den generelle forklaring bag tallene hænger sammen med en manglende sammenhæng mellem krav og ressourcer. En væsentlig del heraf, må anses for at være den manglende finansiering i forbindelse med inklusionen, siger han til Dagens.dk.

Stigningen i antallet af henvendelser vedrørende arbejdsskadesager betyder, at Danmarks Lærerforening har måtte ansætte en ekstra medarbejder til at håndtere henvendelserne fra fagforeningens medlemmer.

Læs også: Mor besøger handicappet datter i skolen: Finder hende låst inde i et bur

Anmeldelserne er især steget fra ansatte ved folkeskoler, hvorimod der er sket et lille fald i antallet af anmeldelser blandt ansatte ved specialskoler for handicappede.

Anmeldte hændelser blandt ansatte ved ungdoms- og efterskoler er nogenlunde stabilt i årene 2011-2014.

Se tallene i tabellerne nedenfor.