Hvis du tror, at de irriterende skægkræ kun er en plage hjemme i køkkenskabet, så tro om igen.
Landets museer har fået deres helt egen kamp med de små kravl, der elsker pap og papir.
Når skægkræ får lov at slå sig ned i gamle arkivkasser og historiske samlinger, kan det ende som en lille, men potentielt katastrofal invasion, hvor både kunst og kulturarv står på menuen.
Det skriver DR.
Konserveringscenter Vejle, der hjælper 30 danske museer med at bevare alt fra antikke sofaer til unikke brevkollektioner, har været på forkant med at holde skægkræet ude. Direktør Lise Ræder Knudsen understreger dog alvoren:
“Det er et stort problem. De kommer ind alle steder. Og hvis ikke man har en politik for, hvordan man forhindrer det, så er de der lige pludselig i et kæmpe antal.”
Skadedyrene er kommet for at blive
Mens museer kæmper en benhård kamp mod skægkræet, som kom til Danmark omkring 2020, mærker skadedyrsbranchen den stigende efterspørgsel på hjælp.
Brancheformand Claus Schultz fortæller om en klar tendens:
“Der var en eksplosiv stigning i starten af tyverne. Og der er stadig en stigning,” lyder det fra Schultz, som har set flere og flere museer kaste håndklædet i ringen og bede om assistance.
De små skægkræ, som er i familie med sølvfiskene, trives overraskende godt i de miljøer, som museerne tilbyder – altså steder med papirer, pap og kontrollerede temperaturer. Og desværre kommer de nemt med ind ad døren i alt fra bølgepap til pakker fra internethandlen.
Skægkræene er ikke giftige eller farlige for mennesker, men det er bestemt ikke sjovt, når de æder sig igennem århundreders kulturhistorie. Ifølge Naturhistorisk Museum i København er de kommet for at blive, og både private hjem og museer må forvente, at skægkræet fremover bliver en fast del af hverdagens små – men vedholdende – kampe.