Priserne er tårnhøje på energi lige nu. Ydermere skal man som dansker så småt til at tænde for varmen igen, og det kan gå hen og blive en dyr fornøjelse.
Men selvom priserne er høje, så er der mulighed for at spare lidt penge. HOFOR, som forsyner hovedstadsområdet med energi og Videncentret Bolius har nogle spareråd til dig:
1: Hold temperaturen lav
Hold indetemperaturen på 19 grader. Ifølge HOFOR, så kan du spare fem procent ved at sænke temperaturen en enkelt grad. Dog skal man holde temperaturen på minimum 18 grader, da risikoen for skimmelsvamp ellers er for stor. Temperaturen skal desuden være ensartet i huset.
2: Hold termostaterne på samme temperatur
Dine radiatorer er mest effektive, når de står på samme indstilling. Derfor bør du tjekke dem efter, hvis du har flere radiatorer enten i samme rum eller i rum med åbne døre imellem.
3: Luft ud, og brug gardiner
Du spilder energien, hvis vinduerne står på klem hele dagen. Derfor skal du i stedet lufte »effektivt ud« for at sikre et godt indeklima, lyder rådet. Det gør du ved at åbne til gennemtræk i 15 minutter og så lukke vinduerne helt. Du kan også gøre det fem gange om dagen imellem to og tre minutter. Når du gør det, skal varmen være slukket, lyder rådet. Når vinduerne er lukket, så kan du med fordel rulle gardiner eller persienner ned, da de kan medvirke til at holde varmen inde. Det skal dog kun være når solen er væk.
4: Ryk dine møbler væk
For bedst at få varmen fra radiatoren ud i rummet, skal der være mindst 20 centimeter mellem radiatoren og møblerne. Desuden bør du undgå at have lange gardiner eller tøj foran radiatoren.
5: Mindre bad, mindre (varmt) vand
Et varmt bad kan af og til være tiltrængt, men det er en dyr fornøjelse. Du kan derfor med fordel tage kortere bade. Alternativt kan du også tage bad i fitnescenteret, hvis du bruger sådan et. HOFOR har regnet sig frem til, at du kan spare omkring 250 kroner per person i husstanden ved at korte badet med bare ét minut. Et minut er nemlig lig med op til 12 liter vand, og det kan blive til 4.000 liter per person på et helt år.
6: Lyt efter lyde og tjek ventilen
Klukker eller risler din radiator? Hvis det er tilfældet, så skal den luftes ud. Ejer du en bolig, så kan du selv gøre det. Bor du til leje, så skal du kontakte din vicevært. Når der er luft i en radiator, så varmer den nemlig ikke optimalt. Dermed får du ikke det fulde ud af varmen.