Så ulækkert er dit genbrugte mundbind

Julie Møller

194 uger siden

|

05/05/2021
Indland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mundbindene skal ikke genbruges, lyder det fra en hygiejnesygeplejerske.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mundbind er blevet en fast del af hverdagen for rigtig mange. Er du typen, der genbruger dit engangsmundbind, så bør du overveje det en ekstra gang. Selvom det kan se helt nyt og rent ud, så er det fyldt med bakterier.

Det skriver DR. 

Ofte ryger mundbindet ned i en lomme eller taske, og når det så kommer på igen, så har du lige pludselig en cocktail af mikroorganismer på mundbindet. 

“Din lomme er ikke ren. Du har sikkert haft hænder, nøgler eller mønter dernede. Der er derfor en risiko for, at du får mikroorganismer på mundbindet. Tager du det på igen, kan du komme til at få dem ført til øjne, næse og mund,” siger hygiejnesygeplejerske Anne Marie Andersen fra Statens Serum Institut til DR.  

Bakterier, virus og sekreter fra din mund og svælg på inderside er også at finde på dit mundbind, og hvis du vælger at genbruge det, kan det sammenlignes med at “tage et brugt lommetørklæde op og tørre det rundt i ansigtet,” forklarer Anne Marie Andersen.

Krav om mundbind

Der er en rækket steder, hvor personer på 12 år og derover skal anvende mundbind eller visir.

Herunder kan du få et overblik:

  • I den kollektive trafik mv., herunder i tog, busser, taxaer, færger samt på stationsområder. Krav om mundbind gælder dog ikke ved busstoppesteder.

  • På serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet.

  • I engroshandlen og detailhandlen, herunder i udvalgsvarebutikker, dagligvarebutikker, storcentre, stormagasiner, varehuse, basarer, arkader, og steder, der sælger mad og drikkevarer.

  • I lokaler, hvor der udøves kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter, herunder museer, idrætshaller, træningscentre, kunsthaller, spillesteder, biblioteker, kulturhuse, zoologiske anlæg, biografer, teatre, foreningslokaler mv. Det bemærkes, at nogle af disse lokaler skal holdes lukket for offentligheden.

  • I lokaler, hvor folkekirken og trossamfund uden for folkekirken gennemfører aktiviteter.

  • I jobcentre og i borgerservicecentre.

  • I dagtilbud, grundskoler og skolefritidsordninger mv.

  • På institutioner, der gennemfører forberedende uddannelsestilbud, ungdomsuddannelser, danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl., voksen- og efteruddannelser, videregående uddannelser, Folkeuniversitetet, daghøjskoler, aftenskoler, musik- og kulturskoler, køreskoler, der gennemfører teoriundervisning, samt folkehøjskoler mv.

  • Offentlige og private sygehuse og klinikker, klinikker mv. i praksissektoren, kommunale sundhedstilbud, kommunale og private plejecentre og plejeboliger, aflastningspladser samt en række anbringelsessteder og botilbud på socialområdet.

  • Under afviklingen af praktiske køreprøver, vejledende helbredsmæssige køretest og ved afsluttende prøver i kørsel, når man befinder sig et køretøj med andre.

  • Tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, frisører og øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder, og solarier.

Du kan læse mere om kravene for de enkelte områder på Coronasmitte.dk.