Når man sejler gennem Grønlands klippefyldte farvande, er et pålideligt søkort ikke bare en luksus – det er en nødvendighed.
Torsdag blev et vigtigt skridt taget for at sikre netop det, da Danmark og Grønland underskrev en aftale, der forlænger produktionen og opdateringen af søkort frem til 2041.
Det skriver Presse-fotos.dk via. en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Aftalen markerer en fortsættelse af samarbejdet, der siden 2009 har haft som mål at digitalisere og oprette nye søkort for Grønland, og den nuværende aftale, som stod til at udløbe i 2027, bliver dermed afløst af en mere langsigtet løsning.
Søkort som fundament for sikkerhed og udvikling
Søkort er afgørende for både sikker sejlads og udviklingen af Grønlands infrastruktur og erhvervsmuligheder. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard fremhæver betydningen:
"Søkort er alfa omega i spørgsmålet om sejladssikkerhed, men de er også helt nødvendige, når den grønlandske infrastruktur skal udvides, eller nye erhvervsinvesteringer skal foretages," lyder det fra ministeren.
Opgaven med at producere søkortene ligger hos Geodatastyrelsen, der allerede har digitaliseret og opdateret kort for områder som Grønlands sydvestlige farvande.
Et styrket samarbejde
For Grønland er aftalen mere end blot et teknisk dokument. Landets minister for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen, ser den som en vigtig styrkelse af relationerne mellem Danmark og Grønland.
"Det glæder mig, at vi er kommet frem til en god aftale, der tilstræber lige vilkår på søkortområdet og samtidig giver plads til den fleksibilitet, som den dynamiske udvikling i Grønland nødvendiggør," siger Poulsen og understreger vigtigheden af et tæt samarbejde mellem Naalakkersuisut og den danske regering.
Aftalen dækker blandt andet søkortlægning til skibserhverv og fritidssejlads, og det grønlandske farvand kræver præcise kort for at undgå ulykker. Selvom der allerede er gjort store fremskridt, er der stadig områder, der skal kortlægges og opdateres i takt med Grønlands voksende infrastruktur og erhvervsliv.