Politidirektør: På grund af bandekonflikten må andre opgaver tilsidesættes

Mathias Madsen

5 uger siden

|

10/09/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vold, drab og kriminalitet er ikke de eneste konsekvenser, som den voksende bandekonflikt i København har.

Dagens topnyheder

I Danmark praler vi ofte af at have noget af verdens bedste politi, men det er efterhånden næppe gået nogens snude forbi, at politiet - ligesom de fleste andre offentlige instanser - mangler ressourcer og mandskab.

Det gælder særligt i yderområderne, hvor mange ikke gider at bo og arbejde, og i Storkøbenhavn, hvor kriminaliteten er grovest og mest organiseret, og sidstnævnte sted er politiet pt for alvor presset.

Sådan lyder det ifølge Fagbladet Dansk Politi fra politidirektør Anne Tønnes, som sammen med chefpolitiinspektør ved Københavns Politi Søren Thomassen og formand for Københavns Politiforening Ole Sønder har talt med fagbladet om den igangværende bandekonflikt i København og det store pres, som den ligger på politikredsen.

Vi bliver "rigtig trætte"

Ifølge Tønnes er situationen for politiet i hovedstaden "tilspidset" på grund af en voksende bandekonflikt, men heldigvis har man forberedt sig så godt som muligt.

"Når 'ballonen går op', får vi gavn af alt det arbejde, vi har lavet i fredstid. Det er, når det spidser til [...], at samarbejdet for alvor står sin prøve," har hun således forklaret og uddybet, at politiet nok skal løse opgaven.

Det skyldes dog nogle dygtige medarbejdere, som løber stærkt og tænker kreativt, og Tønnes lægger ikke skjul på, at det stigende arbejde med bandekonflikter får og har fået konsekvenser for andre områder, som politiet ellers også bør involvere sig i.

"Alt kommer med en pris, og prioriteringer er det sværeste lige nu. Vi er i forvejen presset på ressourcer og kompetencer, så opgaveløsningen kan kun lade sig gøre, fordi vi prioriterer skarpt," har hun forklaret, men ifølge chefpolitiinspektør ved Københavns Politi Søren Thomassen, er de valgte prioriteringer nødvendige.

"Vi hverken kan eller vil acceptere, at der er folk, der løber og skyder i gaderne. Det skaber utryghed blandt vores borgere, og vi vil gøre alt hvad vi kan for at få genskabt trygheden i København," har han således udtalt og hentydet til den igangværende bandekonflikt, hvor særligt svenske kriminelle begår alvorlige personfarlige forbrydelser i København.

Anne Tønnes har forklaret, at det helt konkret er for eksempel sagsbehandling af ikke banderelaterede sager, udlændingekontrol andre steder end mod Sverige og patruljering ved havnene, der slækkes på som konsekvens af det øgede behov for at sætte ind mod banderne.

Tønnes, Thomassen og Sønder er alle enige om, at politifolkene i København er i stand til at løse opgaven, og at de er vant til at "arbejde hurtigt," men ifølge Tønnes er det problematisk, hvis konflikten fortsætter, og politiet ikke får flere ressourcer eller hjælp udefra.

"Hvis konflikten varer ved, bliver vi rigtig trætte. Folk er vant til at blive rykket meget rundt, og der er en stor forståelse for opgaven. Men får konfliktsituationen en meget lang varighed, vil det virkelig trække tænder ud," har hun således forklaret.

Der er pt ca. 11.000 politibetjente i Danmark, men det er langt fra så mange, som man har brug for. Der mangler nemlig knap 450 politibetjente i forhold til det mål, som regeringen satte for nogle år siden.