Det er måske endnu ikke helt tid til at sætte havemøblerne frem, men urene stiller vi i hvert fald frem. Og hvis vi vil være helt sikre på et herligt forår, så skal vi også huske uret i bilen.
Bilen skal også køre på sommertid
Uret i bilen er tit det sidste, vi får ændret på. Men hvis bilens ur viser en time forkert, er det alt for nemt at komme til at sætte p-skiven forkert. Det samme gælder den digitale p-skive, der – modsat manges opfattelse – ikke nødvendigvis indstiller tiden automatisk.
En p-afgift hjælper sjældent på forårsstemningen. Derfor minder Q-Park igen i år alle bilister om at indstille uret i bilen og den elektroniske p-skive allerede på søndag for at undgå de kedelige p-afgifter.
”Vi skal mindske misbruget af parkeringspladserne dér, hvor vi laver parkeringskontrol. Det gør vi ved at kontrollere bilernes p-skiver, og vores p-vagter har ikke andet at forholde sig til end det, som p-skiven viser”, siger Q-Parks direktør Alex Pedersen.
Q-Park har naturligvis præcis samme antal medarbejdere på arbejde på søndag efter skiftet til sommertid som på alle andre søndage.
Derfor stiller man uret
Sommer- og vintertid, også kendt som skiftet mellem sommertid og normaltid, blev indført for at udnytte dagslyset bedre i løbet af året. Formålet med at skifte mellem sommer- og vintertid er at spare energi, reducere trafikulykker og give befolkningen mere dagslys om aftenen i de varmere måneder.
Konceptet blev først foreslået af Benjamin Franklin i 1784, men det blev først indført i 1916 under Første Verdenskrig af Tyskland og dets allierede. Det blev gjort for at spare kul, der blev brugt til belysning og opvarmning. Flere lande fulgte derefter eksemplet i løbet af det 20. århundrede.
Skiftet mellem sommer- og vintertid sker to gange om året. I de fleste lande, der observerer dette system, skifter man til sommertid den sidste søndag i marts, hvor urene stilles en time frem kl. 02:00. Dette betyder, at der er mere dagslys om aftenen, men mindre om morgenen. Når vintertid (normaltid) vender tilbage den sidste søndag i oktober, skifter man tilbage ved at stille urene en time tilbage kl. 03:00. Dette resulterer i mere dagslys om morgenen og mindre om aftenen.
Nogle lande har dog valgt ikke at deltage i skiftet mellem sommer- og vintertid, og andre har debatteret om at afskaffe det. Kritikere af systemet peger på de potentielle negative virkninger på menneskers helbred og søvnmønstre samt forvirring om tidsændringerne, specielt for rejsende og internationale forretninger.