Den russiske præsident, Vladimir Putin, og det primært statsejede russiske energiselskab Gazprom kræver, at samtlige importører herunder danske Ørsted fremover betaler for den russiske gas, selskabet modtager fra Gazprom, i rubler fremfor euro, som man ellers har gjort hidtil.
Kravet er opstået som følge af de vestlige sanktioner mod Rusland, som løbende er blevet hårdere i takt med krigens udvikling. Det har nemlig svækket rublen, hvorfor man forsøger at indhente noget af det forsømte via denne metode.
Flere lande har dog afvist at betale i den lokale valuta. Det gælder blandt andet Polen og Bulgarien, hvorfor Rusland har lukket for gasleverancen til begge lande.
Ungarn har derimod valgt at trodse den fælleseuropæiske linje, og betaler nu Rusland i rubler. Ungarn modtager til gengæld også en meget, meget stor del af sit gasforbrug fra Rusland, og man var ifølge præsident Orban derfor nødt til at indville i at betale i rubel.
I Danmark har energiselskabet Ørsted hele tiden afvist at følge det russiske krav. Fra 1. juni kunne Rusland ellers godt tænke sig at Danmark fulgte kravet. Det er som bekendt om to dage.
Senest i morgen, tirsdag, skal Ørsted derfor svare Gazprom definitivt på, om man vil efterleve kravet. Men allerede mandag har Gazprom nu fået besked, og i lighed med administrerende direktør Mads Nippers tidligere udtalelser, står selskabet fast. Det skriver Ørsted i en pressemeddelelse ifølge Berlingske.
»Gazprom Export fastholder kravet om, at Ørsted skal betale for gas i rubler. Det er vi ikke forpligtet til under vores kontrakt, og vi har gentagne gange meddelt Gazprom Export, at vi ikke vil betale i rubler. Betalingsfristen er d. 31. maj, og Ørsted vil fortsætte med at betale i Euro.«
Dermed bliver der formentlig lukket for gasleverancen, men det har Ørsted forberedt sig på.
I pressemeddelelsen skriver Ørsted, at man har forberedt sig på et sådan scenarie ved blandt andet at fylde lagerkapaciteten i henholdsvis Danmark og Tyskland op.
Desuden er man løbende i dialog med de danske myndigheder, som i sidste ende har det overordnede overblik over forsyningssituationen i Danmark.