Da klokken slog 00:00, og kalenderen viste torsdag d. 28. juli, sad tusindvis af håbefulde unge med deres telefon i hånden eller computer i skødet og forsøgte at få adgang til e-Boks eller optagelse.dk.
Her kunne de nemlig se, om de var kommet ind på deres drømme-'videregående uddannelse', og det er der 60.034 personer, som er.
Det er 'kun' et fald på ni procent i forhold til sidste år, hvilket var forventeligt, da 2020 og 2021 var rekordår, fordi unge ikke havde samme mulighed for at arbejde og rejse, som de plejer, på grund af corona.
Hele 82 procent af de unge har i år ifølge Uddannelses- og forskningsstyrelsen fået opfyldt deres 1. prioritet, og generelt er årets tal altså positive.... lige indtil man kigger på de såkaldte velfærdsuddannelse - dvs. uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver og folkeskolelærer.
Disse fire uddannelser er rygraden i vores velfærdssamfund, og det er derfor ifølge Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen "bekymrende," at optaget på alle disse uddannelser er faldet markant.
Sammenlignet med sidste år er det til sammen faldet 14 procent, og værst står det til på sygeplejerskeuddannelsen, som har fået 18 procent færre studerende i år end sidste år.
"Det er dybt bekymrende. Der er allerede nu problemer med at få besat mange af de ledige stillinger på området, så vi har brug for flere nye studerende," har Petersen udtalt i en pressemeddelelse.
Han peger desuden på, at det er manglen på 'prestige' der er en del af problemet.
"Der er en tendens i tiden, der tilsiger, at jo mere akademisk en uddannelse er, jo finere er den," har han således forklaret og uddybet, at det også ses ved at for eksempel ingeniør uddannelserne og medicin uddannelsen har fået mange ansøgere.
Næsten 80.000 mennesker har søgt ind på en videregående uddannelse, og 60.034 er altså blevet optaget. Se flere tal ved at trykke her.