Det sidste punktum er sat i den nye landsoverenskomst for butik mellem HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver, der omfatter over 180.000 butiksmedarbejdere.
Aftalen gælder i tre år frem, og den er med til at sikre en solid lønstigning til medarbejderne i landets butikker.
"Jeg er meget tilfreds med, at vi er lykkedes med at lande en god og solid aftale. Lønstigninger har været et stort ønske fra mine medlemmer, så jeg er rigtig glad for, at vi gennem overenskomsten sikrer dem flere penge, og samtidig også giver butiksmedarbejderne de bedste forudsætninger for en reallønsfremgang, når de selv skal forhandle lokalt," siger Mette Høgh, formand for HK Handel og hovedforhandler af butiksoverenskomsten, i en pressemeddelelse.
Helt konkret sikrer forliget en stigning på butiksområdets mindsteløn svarende til 601 kroner om måneden pr. 1. maj 2025 og igen 561 kroner pr. 1. marts 2026 samt 1. marts 2027.
En butiksansat på mindsteløn får dermed sammenlagt lønstigning på 1723 kroner om måneden i 2027.
Mere fleksibilitet
Foruden et løft i mindstelønnen vil den såkaldte Fritvalgskonto også stige med to procent, ligesom pensionen stiger med én procent i løbet af de tre år, som aftalen gælder.
Samtidig udvider man også medarbejdernes muligheder for at bruge midlerne fra Fritvalgskontoen.
Det vil sige, at medarbejderne nu også kan bruge deres Fritvalgskonto til blandt andet barns tredje sygedag og børnebørns-omsorgsdage.
"Det har været vigtigt for os at sikre, at medarbejderne nu får friere rammer til selv at bestemme over, hvad de vil bruge deres Fritvalgskonto til. Det giver dem en fleksibilitet, så de bedre kan skræddersy deres arbejdsliv efter, hvilken livsfase de er i. Det har længe været efterspurgt i vores branche, så jeg er meget tilfreds med, at vi nu kan give medarbejderne den mulighed," siger Mette Høgh.
Automatisk udbetaling af feriefridage
Som noget nyt bliver feriefridage – også kendt som den 6. ferieuge – fremover udbetalt automatisk, medmindre medarbejderen ønsker at bruge dem til ferie.
I dag skal medarbejderen nemlig selv bede om at få pengene udbetalt, hvis de ikke bruger dem til at afholde ferie. Det er der mange, der glemmer, og derfor er der også mange, der ikke får udbetalt pengene.
"Derfor er jeg også glad for, at vi har fundet en ny og nemmere måde for de ansatte at få udbetalt de feriefridage, der ikke er blevet afholdt. På den måde er medarbejderne fremover sikre på at få deres penge," siger Mette Høgh.
For at den nye overenskomst kan træde i kraft, kræver det, at HK Handels medlemmer stemmer aftalen igennem.
Hovedpunkter i den nye butiksoverenskomst:
Fritvalgskontoen stiger fra 9 til 11 procent. Den første stigning på én procent sker i 2026, og i 2027 bliver der lagt yderligere én procent på.
Mindstelønnen for både en faglært og ufaglært butiksassistent stiger i alt 1723 kr. i løbet af overenskomstperioden. Samlet svarer lønstigningerne i overenskomsten til hhv. 9,4 procent og 10,0 procent for faglærte og ufaglærte på mindsteløn. Medarbejderne får også 1 procent mere på sin pensionsordning betalt af arbejdsgiver, ligesom forskudttidstillæggene stiger med 10,9 procent.
Medarbejderne får nye rettigheder til at bruge de opsparede midler på deres Fritvalgskonto. De kan nu bruges til at holde fri ved barns tredje sygedag, to årlige børnebørns-omsorgsdage og ret til at ledsage nærtstående ved helbredskonsultationer.
Arbejdsmiljørepræsentanterne spiller en afgørende rolle, når det kommer til at sikre et sundt arbejdsmiljø på de enkelte arbejdspladser. Derfor skal de fremover sikres et årligt vederlag på 9.000 kroner for deres arbejde, hvis de er medlem af HK Handel.
Elever kan i løbet af overenskomstperioden også se frem til en lønstigning på i alt 11,4 procent.