Det er ikke mange dage siden, at Ikea åbnede op for deres varehuse, hvilket ikke faldt i erhvervsminister Simon Kollerups smag. Han havde nemlig ikke anbefalet det, men eftersom Ikea ikke var påbudt at lukke ned, kunne de frit åbne op.
Nu har erhvervsministeriet så udsendt nye retningslinjer for butikker og handlende, som kan få betydning for dig.
Erhvervsministeriet forbereder sig nemlig på, at der kan komme et øget smittespredning i forbindelse med åbningen af store varehuse som Ikea, og derfor har de lavet nye retningslinjer, så smittespredning bliver så lille som mulig.
Retningslinjerne sætter blandt andet skrappere kvadratmeterkrav til de store butikker, fordi der er større risici for smittespredning, når mange mennesker stimler sammen. Det betyder konkret, at en butik på 25.000 m2 højst må have 1.250 personer i butikken. Derudover skal varehuse og andre store butikker sørge for, at det er muligt at passere andre kunder med mere end to meters afstand, og de bør begrænse kødannelsen foran butikkerne. Bistro og legeområder skal holdes lukket.
”Som erhvervsminister er mit ønske, at vi kan åbne flere og flere virksomheder, som har holdt lukket på grund af corona. Det kræver en kontrolleret genåbning. For de store varehuse, der har holdt frivilligt lukket, har der ikke været tilstrækkeligt klare retningslinjer. Derfor har regeringen opfordret netop dem til at vente med at åbne," siger erhvervsminister Simon Kollerup - inden han fortsætter:
"Efter en god dialog med erhvervet og de ansattes organisationer har vi nu klare retningslinjer på plads. Det er vigtigt, hvis vi ikke skal stimle sammen for mange ad gangen. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at IKEA og andre store varehuse, som har holdt frivilligt lukket, kan holde åbent.”
Retningslinjerne er udarbejdet efter dialog mellem Erhvervsministeriet, Arbejdstilsynet, Styrelsen for patientsikkerhed samt erhvervslivets og arbejdsmarkedets parter og skal bidrage til, at de store butikker kan minimere risikoen for smitte, så det er trygt for både kunder og medarbejdere. Arbejdstilsynet og Erhvervsstyrelsen vil løbende vejlede og kommunikere om retningslinjerne.