Nu er det højsæson: I disse situationer skal du ikke træde på bremsen

Julie Møller

159 uger siden

|

26/10/2021
Indland
Selvom det kan virke kynisk, at mindre dyr må lade livet, mens større dyr har bedre muligheder i trafikken, så hænger det sammen med, at hensynet til risikoen for større ulykker vejer tungest, ligesom man også skal tage vejtypen i betragtning. Genrefoto: Shutterstock.
Selvom det kan virke kynisk, at mindre dyr må lade livet, mens større dyr har bedre muligheder i trafikken, så hænger det sammen med, at hensynet til risikoen for større ulykker vejer tungest, ligesom man også skal tage vejtypen i betragtning. Genrefoto: Shutterstock.
Vintertid er lig med øget risiko for påkørsler af dyr. Nogle dyr kan forvolde stor skade på bilen ved påkørsel og kræver brat opbremsning, mens det for andre dyrs vedkommende kan være mest sikkert at undlade at træde på bremsen.

Dagens topnyheder

Hvordan optræder man mest sikkert, hvis uheldet er ude, og et dyr løber ud foran bilen?

“Det har vi forsøgt at finde ud af, og svaret er forholdsvis enkelt, selvom det også kræver en vis kynisme," siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i OK, i en pressemeddelelse. 

Det er størrelsen, det kommer an på, når det handler om biler og dyr i trafikken, lyder det fra Forsikringsoplysningen. Tommelfingerreglen er, at du kan forsøge at undgå påkørsel af dyr på størrelse med en hund og opefter, mens mindre dyr altså bør køres over, hvis der ikke er andre muligheder.

”Man kører ikke dyr ned, hvis det kan undgås, men bremser man op for at undgå en påkørsel at et mindre dyr med risiko for, at en bagvedkørende kører op i en, vil man typisk få en del eller hele skylden, mens man ved at bremse op for et større dyr i samme situation ikke vil blive pålagt skyld. Skyldspørgsmål bliver vurderet ud fra gængs praksis, men i den sidste ende bliver der tale om en individuel vurdering,” siger konsulent Ole Vidstrup, Forsikringsoplysningen, og påpeger, at bilens kaskoforsikring altid betaler skaderne på den skadede bil efter påkørsel af et dyr, uanset hvad det har været for et dyr.

Når vi går til vintertid er der øget risiko for påkørsler af dyr. Nogle dyr kan forvolde stor skade på bilen ved påkørsel og kræver brat opbremsning, mens det for andre dyrs vedkommende kan være mest sikkert at undlade at træde på bremsen. Foto: Shutterstock.

Selvom det kan virke kynisk, at mindre dyr må lade livet, mens større dyr har bedre muligheder i trafikken, så hænger det sammen med, at hensynet til risikoen for større ulykker vejer tungest, ligesom man også skal tage vejtypen i betragtning. Der er med andre ord stor forskel på omfanget ved påkørsler i bymæssig bebyggelse og på motorveje, ligesom hensynet til især de bagvedliggende trafikanter spiller ind.

Gode råd: Sådan undgår du påkørsel af vildt

  • Sænk hastigheden og vær særligt opmærksom: 

  • I områder med tæt beplantning eller skov, læhegn eller åer på tværs af vejen.

  • Ved starten og slutningen af hegn langs vejen

  • Om morgenen, når solen står op, og om aftenen, når den går ned

  • Husk: Mange dyr kommer i flok, og ser du et dyr, er der sandsynligvis andre tæt ved vejen

Hvis du står med et sygt eller skadet vildt dyr, så ring til Dyrenes Vagtcentral på telefonnummer 1812. Vagtcentralen kan instruere dig i, hvad du bør gøre og kan sætte dig i forbindelse med f.eks. nærmeste vildtplejestation.