Mælk er sundt for knoglerne - men måske skadeligt af andre grunde.
Aspartam, det kontroversielle kunstige sødemiddel, der ofte findes i alt fra light-sodavand til tyggegummi, har igen vakt debat – denne gang med fokus på mejerigiganten Arla.
Aspartam er mistænkt for at være kræftfremkaldende, og nu er eksperter og forbrugere frustrerede over manglen på gennemsigtighed fra Arla, når det kommer til mængden af aspartam i deres produkter.
På trods af gentagne forespørgsler fra både journalister og eksperter, heriblandt B.T., nægter Arla at oplyse præcist, hvor meget aspartam der er i deres populære Cheasy-serie og andre produkter, hvilket har fået flere til at undre sig.
"Jeg synes faktisk, det er skræmmende, at de ikke vil ud med det," udtaler ernæringsekspert Stina Dannerfjord, der tidligere har opfordret til, at mængden af aspartam bliver en del af varedeklarationen.
Ifølge Dannerfjord er det afgørende for forbrugernes sundhed at vide, hvor meget aspartam de indtager, især da Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sidste år klassificerede aspartam som "muligvis kræftfremkaldende."
WHO fastslog samtidig, at et dagligt indtag på op til 40 mg pr. kilo kropsvægt anses for at være sikkert – men hvordan kan man vide, om man når det niveau, når mængden af sødemidlet forbliver en hemmelighed?
I et skriftligt svar fra Arlas pressechef, Bjarke Munk Kamstrup, blev det understreget, at virksomheden arbejder aktivt på at reducere sukkerindholdet i deres produkter. Om aspartam blev der dog ikke givet meget indsigt.
"Sødestoffer bruges i produkter med reduceret eller ingen tilsat sukker. Mængderne er tilpas små til, at man skal voldsomt overstige det normale indtag af et givent produkt for at nærme sig grænseværdierne sat af WHO," lyder det fra Kamstrup. Arla understreger desuden, at de løbende holder øje med ny forskning inden for området.
Men er det godt nok? Kritikerne mener nej. Selvom WHO’s grænseværdi svarer til, at en person på 60 kilo skal drikke omkring fire liter lightsodavand for at ramme det maksimale daglige indtag, så peger mange på, at gennemsigtighed er en nøglefaktor, når det handler om fødevaresikkerhed.
Det ser dog ikke ud til, at Arla har planer om at ændre deres tilgang. For nu må forbrugerne fortsat spekulere i, hvor meget aspartam der reelt er i deres mejeriprodukter – og om det er nok til at udgøre en sundhedsrisiko.