Millioner af danskere modtog besked i e-Boks: Alligevel nægter 6 ud af 10 danskere at gøre det

Nicolai H

5 uger siden

|

16/10/2024
Indland
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
4,5 millioner danskere modtog digitalt brev - men størstedelen ignorerede den, til tords for eksperternes anbefaling.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Trods anbefalinger fra Beredskabsstyrelsen om at forberede sig på det værste, er seks ud af ti danskere tilsyneladende mere bekymrede over, hvad de skal have til aftensmad i aften, end hvad de skal spise, hvis der en dag pludselig ikke er strøm eller vand i hanerne.

Selvom myndighederne har råbt op om nødvendigheden af at have et nødlager til tre dages overlevelse, har de fleste danskere stadig ikke været i nærheden af at fylde indkøbskurven med dåsemad og flasker med vand.

Det skriver Ekstra Bladet.

Tager let på advarslerne

I juni opfordrede Beredskabsstyrelsen danskerne til at gøre sig klar til eventuelle krisesituationer.

De opfordrede blandt andet til at have tre liter vand per person per dag samt mad, medicin og andre basale forsyninger i hjemmet.

Problemet? Mange danskere ser ikke nogen umiddelbar risiko for, at en krisesituation skulle opstå.

Det er nemlig svært at motivere sig til at købe nødrationer, når alt ser ud til at fungere fint – også selvom man har fået et digitalt brev med budskabet.

Nina Blom Andersen, der forsker i beredskab og kommunikation, forklarer det ret enkelt:

"For at imødekomme anbefalingerne skal der være en oplevelse af, at det er nødvendigt. Mange oplever ikke, at der er et trusselsbillede, der gør, at de har brug for selv at kunne håndtere en krisesituation uden vand, mad og strøm."

De unge ved det ikke engang

En undersøgelse fra Rambøll og Dansk IT har kastet lidt lys over situationen, og resultatet taler sit tydelige sprog.

Ikke alene har seks ud af ti danskere ikke et nødlager, men halvdelen af de unge under 36 år er tilsyneladende helt uvidende om, at der overhovedet er nogle kriseanbefalinger. Det kan tyde på, at den digitale generation har svært ved at forestille sig en verden uden adgang til alt fra leveringsservice til hurtig information online.

Selvom regeringen sendte information ud til millioner af borgere i august og september, har det altså ikke for alvor gjort indtryk på flertallet.

Langsigtet opgave for det nye ministerium

Regeringen oprettede i august et helt nyt ministerium for samfundssikkerhed og beredskab for at styrke danskernes kriseforberedelse.

Torsten Schack Pedersen (V), som blev udpeget som minister på området, er dog ikke overrasket over den langsomme fremgang.

"Tallene illustrerer meget godt den opgave, vi står overfor som samfund, og som er en af grundene til, at mit ministerium er blevet oprettet," siger han og understreger, at det ikke er noget, der ændrer sig fra den ene dag til den anden. Ministeren lægger også op til, at flere initiativer kan blive nødvendige for at få budskabet til at slå igennem.