"Jeg bliver helt rystet" og "fuldstændig gak." Så klart var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen tilbage i 2019, da EU foreslog større medlemsbidrag og afskaffelse af den danske medlemsrabat.
Men nu lyder tonen anderledes hos Socialdemokratiet.
I slutningen af september støttede alle tre socialdemokratiske medlemmer af EU-Parlamentet imidlertid ikke et direkte nej, men stemte derimod blankt til et forslag. Denne beslutning giver EU's forhandlere mandat til at undersøge et nyt budgetforlig.
Det skriver BT.
Et budgetforlig som inkluderer at skrotte flere medlemslandes rabatter, herunder Danmarks, og derudover øge EU's bidrag med op til otte procent.
Samlet set kan dette føre til en ekstraregning på mellem fire og fem milliarder kroner for Danmark.
Christel Schaldemose, socialdemokratisk medlem af EU-Parlamentet, argumenterer for, at Socialdemokraterne ikke bryder deres løfter. Hun påpeger, "Det, som Mette Frederiksen talte om i 2019, var udkastet til budgettet for de kommende år. Men siden har vi haft coronaepidemien og nu også en særlig støtte til Ukraine."
Hertil tilføjer hun, at de valgte ikke at afvise forslaget, idet de mente, at budgettet ikke skulle øges, men at der derimod skulle forekomme omprioriteringer inden for det eksisterende budget.
"Vi siger, at vi ikke ønsker at øge budgettet, men samtidig er der nogle ting, som vi gerne vil støtte, såsom Ukraine-støtten og forskellige grønne initiativer. Vi forsøger at være meget pragmatiske. Derfor stemte vi ikke nej, og heller ikke ja."
Anders Vistisen, medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, var det eneste danske medlem, der stemte imod forslaget. Han begrunder blandt andet sin stemme med, at han mener, at EU allerede får alt for mange penge